NITRA: Mesto chce predať domy, ktoré sú kultúrnou pamiatkou

Obrázok k článku

Mesto Nitra chce predať časť budov zo súboru obytných domov na Misionárskej ulici, vypísalo na ne súťaž. Ide o tri zo siedmich historických budov v mestskej časti Kalvária, ktoré sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Už roky sú v zlom technickom stave a vyžadujú si rekonštrukciu. Donedávna slúžili ako domy opatrovateľskej služby. Každý z domov obsahuje štyri jednoizbové byty v dvoch nadzemných podlažiach, ktoré doposiaľ slúžili ako nájomné byty pre starých a zdravotne postihnutých občanov. Každý z bytov má jednu izbu, predsieň, kúpeľňu a WC. „Z očakávaných príjmov z predaja budov, ktoré sú zaradené do obchodnej verejnej súťaže, by sa mala zrekonštruovať zvyšná časť budov, ktoré mestu zostanú. Záujem je, aby účel budov zostal nezmenený,“ informoval prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak.

 

Výstavbu bytových domov na Misionárskej ulici ukončili v roku 1929 v rámci súboru stavby Krajinských domkov. Podľa Krajského pamiatkového úradu v Nitre predstavujú „výnimočne dobre zachovaný príklad riešenia tohto typu stavby v období rannej moderny. Vzhľadom na intaktnú zachovanosť domov je možné priradiť tomuto pamiatkovému objektu hodnotu celistvosti stavebného diela. Bytový dom si počas celej svojej existencie zachoval svoju pôvodnú funkciu, vďaka čomu nedošlo k vážnejším zásahom do celistvosti objektu.“

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Trnava predáva národnú kultúrnu pamiatku

Meštiacky dom na Hviezdoslavovej ulici č. 6 v Trnave ponúka jeho majiteľ mesto Trnava na predaj v obchodnej verejnej súťaži. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou, je však schátraná a potrebuje obnovu. „Ide o stredoveký objekt, renesančne prestavaný, pričom posledná úprava tu bola robená v roku 1900. Budova je v súčasnosti prázdna a jej stav si vyžaduje komplexnú obnovu v súlade s kritériami stanovenými pamiatkarmi,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

Historické objekty Štiavnice sú ohrozené

BANSKÁ ŠTIAVNICA – V mestskej pamiatkovej rezervácii Banská Štiavnica je približne 30 objektov, ktoré sú v ohrození. Pamiatkari označujú ich stav ako veľmi vážny. Vypracovali zoznam ohrozených objektov a predložia ho vedeniu mesta a ministerstvu kultúry. Ako nám potvrdili pracovníci štiavnického pracoviska Pamiatkového úradu Banská Bystrica, zoznam je jedným z východiskových materiálov pre správu o technickom stave lokality, ktorú štát predkladá Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži každé dva roky.