Nitra: Bočnú fasádu Župného domu začnú rekonštruovať v marci

Obrázok k článku

Rekonštrukcia bočnej fasády Župného domu na Samovej ulici v Nitre sa začne v marci. Nitriansky samosprávny kraj vyčlenil na tento účel prostriedky už minulý rok. „Stavbári čakali na teplejšie počasie, aby neboli mrazy. V marci môžu začať s prácami,“ povedal podpredseda kraja Ján Vančo.

Rekonštrukciu nutne potrebuje aj podchod, ktorý vedie zo Župného námestia na Nitriansky hrad. Výškovo nevyhovuje normám a v prípade požiaru na hrade by ním neprešlo hasičské vozidlo. Stropný oblúk je v zlom stave a vypadávajú z neho tehly. Poškodzujú ho aj nákladné autá, ktoré tadiaľ chodia napriek nízkemu stropu. Potrebné by bolo znížiť cestu tak, aby sa vytvoril 4,5-metrový výškový priestor. Kraj už peniaze na jeho rekonštrukciu vyčlenil. Problémom však je, že podchod síce patrí Nitrianskemu kraju, ale cesta pod ním mestu Nitra. „Mesto je podľa vyjadrení vedenia ochotné vyčleniť prostriedky na zníženie cesty. Na marcovom zastupiteľstve by sa mali vyčleniť prostriedky na projektovú dokumentáciu,“ hovorí Vančo, ktorý je zároveň mestským poslancom.

K zatraktívneniu hradného kopca pre turistov má prispieť aj zvažované premiestnenie Diecéznej charity zo Samovej ulice do inej lokality. Sústreďujú sa tu totiž bezdomovci, čo nie je práve najlepšou vizitkou mesta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmluva o spolupráci medzi Mestom Nitra, biskupstvom, krajom a archeológmi

Zmluvu o partnerstve a spolupráci podpísalo počas Cyrilo-metodských slávností (2. – 6. júla 2008) Mesto Nitra, Biskupstvo Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav SAV v Nitre. Cieľom je zakotviť spoluprácu pri zvyšovaní atraktivity mesta pre cestovný ruch ako aj pri rekonštrukcii a sprístupňovaní historických a kultúrnych pamiatok. “Pokiaľ nepríde k partnerstvám a spájaniu sa, nemáme šancu na veľké investície do budúcnosti,” povedal primátor Jozef Dvonč.

Odpovede

  1. Nitra: Bočnú fasádu Župného domu začnú rekonštruovať v marci

    :arrow: pri citani prispevku v casti o vyske podchodu, som ostala zdesena… co teraz :?:
    esteze technika a hmotny svet pozna vyvoj aj smerom dole :lol:

    :arrow: pri citani poslednej vety mi zisla na um myslienka, ako by sme mohli bezdomovcov-osobnosti, integrovat v priestoroch Pribinoveho namestia a tak zatraktivnit tieto priestory…
    uz som volala kamosovi, ktory zhana cislo na kontaktnu osobu…
    co sa tyka mojho ctitela bezdomovca fera, ten teda osobnost je… a teraz si preverim jeho oddanost :) verim tomu, ze moja predstava bezdomovcov zaujme… leeen som zvedava, co na to kompetentni z mesta…

    vcas vas budem informovat o vyvoji, uplatneni a realizacii mojich romantickych predstav :thumbleft:
    vopred dakujem za podporu tym, ktorych to nezatazi :smt058

  2. Re: Nitra: Bočnú fasádu Župného domu začnú rekonštruovať v m
    Ešte vedšou zabavou je ked začnu opravovať zrkadlovu sálu jaj už niesu zrkadla!!!!!

  3. Re: Nitra: Bočnú fasádu Župného domu začnú rekonštruovať v m
    :arrow: pri citani poslednej vety mi zisla na um myslienka, ako by sme mohli bezdomovcov-osobnosti, integrovat v priestoroch Pribinoveho namestia a tak zatraktivnit tieto priestory…

    vcas vas budem informovat o vyvoji, uplatneni a realizacii mojich romantickych predstav :thumbleft:
    vopred dakujem za podporu tym, ktorych to nezatazi :smt058
    myslienka, ktora zaujala aj vo veci “kompetentneho”uradnika, je odovzdana na meste… aj dve pracovne stretnutia uskutocnene… ibaze uskalienka malo “otravuje” uradnika, s ktorym treba veci pohynat dalej… uskalienka sa asi vyhovara, ale vazne ma vela aktivit a zainteresovany uradnik zasa malo chuti, aby riesil nieco, co je nad ramec jeho povinnosti :lol:
    ale viem, ze pride den, ked sa skoncentrujem a s uradnikom to dotiahnem do zdarneho konce…
    aaa mozno mi vymenia uradnika :lol:

    uz sa tak stalo vo veci projektu EHMK 2013 – europske hlavne mesto kultury… ked som v auguste 2007 sla odovzdat svoje navrhy, manazerka projektu posobila na mna veeelmi vlazne… som od tade odchadzala, a prislo mi luto, ze co a ako… pod takymto vedenim si neviem predstavit vitazstvo pre nitru v roku 2013… viera vo vitazstvo v srdci vsak ostala… a tiez myslienka, ze moje navrhy zaujmu… aaa co sa udialo :) v aprili sa idem informovat, ze co a ako moje navrhy…
    aaa veru som sa ani necudovala… manazeri projektu vymeneni :lol: mladi, progresivni ludia… vysvetlili mi co a ako s navrhmi – napadmi… ze musia byt spracovane v projekte…

    a zrazu z troch navrhov, ktore ta “vlazna” dalej ani neposunula, je jeden spracovany do samostatneho projektu, druhy zapracovany do projektu inej organizacie a s tretim sa pracuje na NISYSe… zrealizovanie myslienky sa orientuje na den cestovneho ruchu, koncom septembra…

    jaaaj, idem sa ja koncentrovat, nech mam cas i na bezdomovcov a neodsuvam ich na okraj… ako to rada robi nasa skvela spolocnost :)

  4. Re: Nitra: Bočnú fasádu Župného domu začnú rekonštruovať v m
    Kraj rekonštruuje dve sály historickej budovy Župného domu

    16. júna 2008 (SITA) – Nitriansky kraj rekonštruuje dve sály historickej budovy Župného domu, ktoré boli roky v dezolátnom stave. Na reštaurátorské práce dohliada Krajský pamiatkový úrad v Nitre. „Práce by sme chceli ukončiť do konca kalendárneho roka,“ informoval podžupan Ján Vančo. Pavilón A, ktorý zahŕňa rokovaciu a spoločenskú sálu, sa nekontinuálne rekonštruuje už od roku 1993, na ukončenie opráv však nikdy neboli peniaze. Tento rok kraj vyčlenil na opravy Župného domu v rozpočte 16,4 milióna korún a ďalších 39 miliónov použije z úveru.

    Nedávno sa zároveň začala aj rekonštrukcia bočnej fasády Župného domu zo strany Samovej ulice, ktorá je vstupnou bránou do Horného mesta. Bola v havarijnom stave, omietka padala na ulicu.

    Župný dom je kultúrnou pamiatkou. Pôvodne neskorobaroková palácová stavba vznikla v roku 1777 ako sídlo Nitrianskej župy. Dnešnú secesnú podobu dostala počas rozsiahlej prestavby v rokoch 1903 – 1908. V súčasnosti tu sídli župan a Nitrianska galéria.

Comments are closed.