Nezamestnaní majú možnosť zapojiť sa do obnovy kultúrneho dedičstva

Obrázok k článku od zora.

Viac ako 600 ľudí bude počas siedmich mesiacov pracovať na obnove 37 objektov kultúrneho dedičstva na Slovensku. „Úrady práce by mali do konca tohto mesiaca uzatvoriť zmluvy so subjektmi, ktoré obnovujú pamiatky a dohodnú zamestnanie evidovaných uchádzačov o prácu, rovnako tak dlhodobo nezamestnaných, ako aj nezamestnaných nad 50 rokov a podobne,“ uviedla dnes ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková na brífingu vo Zvolenskom zámku. Z operačného programu Ľudské zdroje pôjde na tieto práce viac ako 10-miliónov eur.

Ministerstvo kultúry v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa Národný projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva. Ako ďalej uviedla ministerka kultúry, Slovensko sa musí razantnejšie starať o svoje kultúrne dedičstvo v regiónoch. „Zapojiť sa do obnovy slovenského dedičstva môžu všetci. Stačí sa informovať na svojom úrade práce,“ doplnila Laššáková. Celkovo pôjde o 37 objektov, medzi ktorými sú hrady, kaštiele, pričom najviac objektov – až 10 je v Banskobystrickom kraji, ktorý za posledné štyri roky čerpal najmenej prostriedkov na tento účel. Pôjde predovšetkým o zachovanie existujúceho stavu týchto pamiatok. „Bude to sanácia súčasných existujúcich objektov, zachovanie torz hradných múrov a podobne,“ odpovedala ministerka na otázku agentúry SITA, o aké práce na týchto objektoch pôjde.

Medzi najznámejšie objekty, ktorých sa týkajú pripravované práce, patrí hrad Markušovce v Košickom kraji, ruiny hradu Čabraď a Pustý hrad v Banskobystrickom kraji, hrad Lietava v Žilinskom kraji, v Nitrianskom kraji Oponický hrad, historický park v Tomášikove v Trnavskom kraji či hrad Kapušany v Prešovskom kraji.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články