Nezabudnuteľné remeslá budú venované kultúre krajanov zo zahraniči

Obrázok k článku od zora.

Banskoštiavnické Námestie sv. Trojice a Radničné námestie sa v sobotu 28. júla premenia na miesto, na ktorom svoju zručnosť a umenie predstavia zahraniční Slováci. Na podujatie Nezabudnuté remeslá zavíta takmer šesť desiatok krajanov zo Srbska, Maďarska a Rumunska. Ako agentúru SITA informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Banskej Štiavnice Rastislav Marko, pred podujatím i po ňom budú viaceré dopravné obmedzenia.

 

Nezabudnuté remeslá sa konajú už po 18. raz a v tomto roku budú venované kultúre našich krajanov žijúcich v zahraničí. Hostia predstavia zachované tradície ich predkov vo forme ukážok z vybraných remesiel a ľudovo-umeleckej výroby, ale aj kultúrnych vystúpení. „Tisícky návštevníkov sa tak budú môcť zoznámiť so spôsobmi spracovania konope, výroby metiel, tokárstva či výroby povrazov,“ povedal Marko s tým, že na podujatí sa predstaví ďalších približne 150 predajcov najmä zo Slovenska.

 

O sprievodný program sa postará okrem hostí aj folklórny súbor Liptov. Podujatie po prvýkrát ponúkne aj detský program, ktorý bude umiestnený na Radničnom námestí. „Tam bude na návštevníkov čakať okrem bábkových predstavení aj flašinetár, tvorivé dielne a hry. Sprievodným podujatím je výstava obrazov maliarov zo srbskej Kovačice, ktorá sa koná v Kultúrnom centre,“ dodal Marko.

 

Nezabudnuté remeslá sa budú konať tradične na Námestí sv. Trojice a Radničnom námestí a už od piatka 27. júla pre ne nastanú dopravné obmedzenia. V sobotu počas podujatia budú uzavreté obe námestia a dopravu budú riadiť organizátori. Podujatie sa koná s finančnou podporou Fondu na podporu umenie, Banskobystrického samosprávneho kraja a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.