Nesúhlas s odstránením historickej pamiatky Hellov dom

Obrázok k článku

Banská Štiavnica 16. mája (TASR) – S odstránením vzácnej historickej stavby na banskoštiavnickej Akademickej ulici známej ako Hellov dom, nesúhlasí odbor regionálneho rozvoja a iných odvetvových vzťahov úseku kultúry Okresného úradu (OÚ) v Banskej Štiavnici. Rovnaké stanovisko zaujal aj odbor úseku stavebného poriadku, ako aj Mestský úrad v Banskej Štiavnici. O likvidáciu požiadal jej vlastník, Nadácia Hellov dom so sídlom v Bratislave…Meštiacky dom, ktorý bol zájazdovým hostincom s vozárňou, získala nadácia do vlastníctva od jej predchádzajúceho vlastníka, bratislavskej spoločnosti MOVITA s.r.o., konateľom ktorej bol Jozef Ružanský. Ako pre TASR uviedla Viera Göndöčová z odboru úseku stavebného poriadku banskoštiavnického OÚ, už predtým nariadil tento úrad kvôli zhoršenému stavebno-technickému stavu budovy spoločnosti MOVITA zabezpečiť jej statiku a uzavretie pred vniknutím nepovolaných osôb. Okrem toho mala dať vypracovať aj statický posudok. Spoločnosť to neurobila a vlastnícke práva v novembri minulého roku previedla na Nadáciu Hellov dom.
Keďže stav niektorých časti tohto objektu sa zhoršuje a je ohrozená bezpečnosť ľudí prechádzajúcich popri ňom po chodníku, OÚ nariadil mestu, aby chodník pred Hellovým domom uzavrelo. Podľa názoru pamiatkarov dom nie je v takom stave, aby ho museli zbúrať, treba ho však čo najskôr zabezpečiť staticky. Podľa vyjadrenia V. Göndöčovej, Nadácia Hellov dom dostala na tento účel zo štátneho fondu kultúry Pro Slovakia 200 tisíc korún. Pri obhliadke pracovníci OÚ zistili, že dala zabudovať len jeden profil do krytého balkóna, čo stálo podstatne menej ako pridelená suma. Dodala, že ak vlastník Hellovho domu nezabezpečí rozhodnutie a opatrenia, OÚ sa ich bude domáhať súdnou cestou.
Konateľ Nadácie Hellov dom Ivan Koniar spravodajcovi TASR povedal, že nevie o žiadosti nadácie na odstránenie stavby Hellov dom. V skutočnosti však o to požiadala, čo uviedol aj Jozef Ružanský, jeden z jej predstaviteľov. Podľa neho nadácia nemá peniaze na rekonštrukciu budovy. Na predaj ju už ponúkli viacerým väčším firmám a podnikom, ale nik o ňu neprejavil záujem. O odstránenie stavby požiadali preto, lebo hrozí, že pri jej ďalšej devastácii môže dôjsť k zraneniu ľudí. Uviedol, že podľa názoru právnikov, by v prípade nesúhlasu príslušného orgánu s jej odstránením, nadácia už nebola zodpovedná za prípadné zranenie či smrť ľudí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mínusový zisk z historického bohatstva?

Viera Vojtková
Pred piatimi rokmi spracovalo banskoštiavnické stredisko Pamiatkového ústavu podklady potrebné na zaradenie Hellovho domu do Zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta. Zoznam pravidelne zostavujú v organizácii World Monuments Fund v New Yorku. A hoci na zaradenie do zoznamu býva nával, Hellov dom sa doň dostal na obdobie 1998 – 1999. Žiaľ, skôr než mu to nejako pomohlo, o miesto v zozname zasa prišiel. Dnes je opäť nádej.

Štátnu operu začnú rekonštruovať ešte tento rok

BANSKÁ BYSTRICA 1. júna 2004 (SITA) – Vyše dva roky plánovaná rekonštrukcia budovy banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) by sa mala začať ešte v tomto roku. Po návšteve ŠO, Múzea SNP a Štátnej vedeckej knižnice to dnes v Banskej Bystrici vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel. Uviedol, že v rozpočte ministerstva sa pokúsi nájsť dva-tri milióny na začatie rekonštrukcie a pri rokovaniach o budúcoročnom rozpočte bude presadzovať zvýšenie kapitálových prostriedkov pre ŠO. Chmel konštatoval, že je smutný z dezolátneho stavu, v akom budova ŠO je. Verí, že do troch rokov sa ju podarí komplexne zrekonštruovať.