Nekonformné kontrasty Svätopluka Mikytu.

Tvorba mladého slovenského umelca v Galérii NOVA. Studené januárové dni nového roka prinášajú so sebou do uličiek bratislavského Starého mesta aj nové výstavy slovenských aj zahraničných umelcov. Na jednu z nich sa môžete pozrieť do Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na výstavu najnovších diel z tvorby na papieri a objektov Svätopluka Mikytu.
Svätopluk Mikyta (1973) študoval v rokoch 1993-99 na VŠVU v Bratislave na Katedre grafiky v ateliéri doc. V. Kolenčíka. Roku 2003 ho výberová porota zaradila medzi finalistov prestížnej súťaže Cena Oskára Čepana, ktorú každoročne vyhlasuje Nadácia Centrum súčasného umenia. Už samotné zaradenie medzi štyroch laureátov tejto ceny je nielen úspechom pre každého výtvarníka, ale otvára brány aj na medzinárodnú scénu.

Mikyta zaujal už svojou diplomovou prácou na VŠVU, ktorá sa – vzhľadom na to, že autor nepociťoval grafické médium za limitujúce – vyznačovala výraznou nekonformnou atmosférou. V tomto duchu sa jeho výtvarné smerovanie upevnilo aj študijným pobytom na Akadémii v Stuttgarte.

Svätopluk Mikyta patrí medzi pozoruhodné postavy mladej generácie súčasných slovenských umelcov. Doterajšie prezentácie jeho tvorby potvrdzujú nekonvenčnosť a slobodné umelecké využívanie jednotlivých výtvarných médií, v ktorých sa pohybuje so značnou suverenitou. Mikyta nepodceňuje dobré ovládanie kresby, ako aj technologické procesy rôznych grafických postupov. Jeho aktivity s ľahkosťou presahujú jednotlivé disciplíny a prispôsobuje si ich vlastných zámerom. Vo svojej tvorbe využíva a kombinuje rôzne druhy médií od kresby cez grafiku, fotografiu, objekty a inštalácie. Pracuje rovnako presvedčivo vo voľných kresbách konceptuálneho charakteru, v klasických technikách lepte či linoleoreze, manipulovanej fotografii, ako aj v priestorových inštaláciách.
V najnovšej tvorbe využíva Mikyta manipulovanú a dotváranú fotografiu na interpretáciu dobových kolektivistických ideí prostredníctvom reprodukcií masových športových podujatí. Zásahmi do obrazu, často farebne zvýraznenými, odkrýva skryté kontrasty idylických scén ilustrujúcich dobové heslá o „šťastnej a prosperujúcej spoločnosti“. Manipulovateľnosť človeka vníma ako jeden z výrazných znakov moderného sveta.

Výstava Svätopluka Mikytu v galérii NOVA potrvá od 10. januára do 4. februára 2005.

zdroj: galéria NOVA

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Svätopluk Mikyta

Narodil sa roku 1973 v Čadci. V rokoch 1993-99 študoval na VŠVU v Bratislave na Katedre grafiky v ateliéri doc. V. Kolenčíka. V súčasnosti tu pôsobí ako asistent a absolvuje doktorandské štúdium. Roku 2003 bol zaradený medzi finalistov Ceny Oskára Čepana.

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.