Nedeľa bude v skanzene Pribylina patriť ovčiarstvu

Obrázok k článku

Súťaž kvality výrobkov zo stopercentného ovčieho mlieka, ukážky výroby syra a spracovania ovčieho mäsa, súťaž vo varení halušiek a ďalšie lákadlá čakajú na návštevníkov Ovčiarskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Podujatie je pokračovaním cyklu Bačova cesta.

 

Celodenný program počas tretej májovej nedele odštartuje slávnostný sprievod dedinou. Jeho súčasťou bude prvýkrát oceňovanie jubilujúcich osobností, ktoré udržiavajú ovčiarsku kultúru a tradície na Liptove. Radom zlatej ovečky budú tento rok ocenení bačovia Florián Šavrtka a Ján Hromada z Liptovských Revúc, bača František Bátory z Liptovskej Porúbky a zverolekár Štefan Valášek z Ludrovej.

 

Pre návštevníkov sú popri hlavnom programe pripravené sprievodné podujatia. Milovníkov ľudových remesiel poteší výstava píšťaliek a fujariek z dielne Vladimíra Grieša z Vlachov. Počas Ovčiarskej nedele sa skanzenom budú niesť aj pastierske spevy a hudba. Na hlavnom pódiu sa vystriedajú folklórna spevácka skupina Ostrô z Bieleho Potoka, Priatelia fujary z rôznych regiónov Slovenska a Združenie autentického folklóru Pohronci.

 

Na svoje si prídu aj priaznivci pastierskych psov, a to nielen počas Ovčiarskej nedele. Už v sobotu môžu návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline obdivovať slovenských čuvačov na ich medzinárodnej výstave. Súčasťou nedeľného programu potom bude klubová výstava slovenských čuvačov organizovaná v rámci 48. ročníka Memoriálu profesora Antonína Hrúzu.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

TIPY na víkend 02-06-2001

KOŠICE

Objekt varne soli František, bezkonkurenčnú technickú pamiatku na Slovensku i v Európe, postavenú v roku 1800, otvorili po niekoľkoročnej rekonštrukcii pre verejnosť v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.

Dobové hasičské techniky a postupy

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline (okr. Liptovský Mikuláš) sa 11. júla 2010 uskutoční Nedeľa rodákov zo zátopovej oblasti Liptovskej Mary spojená s ukážkami likvidácie požiarov v minulosti a dobovej hasičskej techniky. „Aby podujatie nebolo len prezentáciou jednej obce, pripravili sme pre návštevníkov spestrenie v podobe súťaže O richtársku palicu. Obce reprezentujú družstvá, v ktorých súťažia aj starostovia. Zameraná je na zručnosť a pohotovosť v rôznych disciplínach,“ objasnila riaditeľka múzea Iveta Zuskinová.