Náznakovú rekonštrukciu Dolnej brány v Trnave radnica reklamovala

Obrázok k článku od zora.

Na náznakovej rekonštrukcii Dolnej brány v centre Trnavy sa už po prvej zime viaceré tehly začali rozpadávať. Za stavbu zo starých tehál zaplatila Trnava 180-tisíc eur, dokončená bola po viacerých posunoch dohodnutého termínu v septembri minulého roku. Náznaková rekonštrukcia pripomína jeden zo vstupov do opevneného mesta Trnava, bránu zbúrali pred dvoma storočiami.

 

„Stavbu sme reklamovali ešte v januári. Jej dodávateľ uviedol, že o poškodených častiach vie a opravu vykoná v čo najkratšom čase, v závislosti od počasia. Pri murovacích prácach by v tomto prípade podľa Krajského pamiatkového úradu nemala nočná teplota klesnúť pod 12 stupňov Celzia,“ informoval hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Na múry vysoké len niekoľko desiatok centimetrov boli použité staré tehly, ani tie však nedokázali odolať vode a mrazu v zimných mesiacoch a začali sa drobiť. Ukázalo sa, že nepomohla ani špeciálna malta, ktorá mala prepúšťať vodu z vrchných vrstiev do odvodňovacieho žľabu.

 

Základy Dolnej brány a predbránia boli celé desaťročia zakopané v zemi, archeológovia ich odkryli v rokoch 2015 a 2016. Vedenie mesta rozhodlo o vytiahnutí múrov nad úroveň terénu a prezentovaní brány ako turistickej zaujímavosti. Zámer postaviť vstup do mesta v celom objeme stopli pamiatkári s vysvetlením, že by bola cudzorodým prvkom medzi architektúrou z 20. storočia.

 

Veža Dolnej brány vznikla v 13. storočí, neskôr na posilnenie obrany vzniklo v 15. storočí pomerne mohutné predbránie. Tehlový vstup do mesta napriek nesúhlasnej petícii mnohých mešťanov v roku 1821 zbúrali, pretože bránil ďalšiemu rozširovaniu a rozvoju mesta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede