Návštevnosť výstavy o divadle majú zvýšiť sprievodné akcie

26. januára 2005 (SITA) – Približne 400 návštevníkov si počas prvých šiestich dní od otvorenia pozrelo výstavu Divadlo – Vášeň, telo, hlas v Slovenskom národnom múzeu (SNM) na Vajanského nábreží v Bratislave. Podľa Jany Mojžitovej z oddelenia marketingu SNM to zatiaľ nie je rekordné číslo, očakávajú však narastanie počtu návštevníkov, keďže práve sa rozbiehajú sprievodné akcie k výstave. K sprievodným aktivitám patria divadelné predstavenia, koncerty, autogramiády, stretnutia s divadelníkmi, scénické čítania, projekcie, predstavenia a tvorivé dielne pre deti. Program je tematicky rozdelený a koná sa štyrikrát v týždni priamo v SNM. V utorok je pripravený program pre stredoškolákov a vysokoškolákov, vo štvrtok budú prebiehať tvorivé dielne pre predškolákov a deti 1. stupňa. Sú určené predovšetkým pre organizované skupiny a podľa Mojžitovej sa už objavili prvé väčšie objednávky na tieto akcie.

Sobotňajšia divadelná káva v kaviarni Múzejka je pre dospelé divadelné publikum. V sobotu 29. januára sú na programe filmy inšpirované životom divadla, vrátane projekcie snímky 8 žien. Nedeľný program je určený pre rodiny a najbližšiu nedeľu, 30. januára, v rámci neho zahrajú poslucháči Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU predstavenie Bledomodrý Peter. Vstup na sprievodné podujatia je zadarmo a potrvá až do skončenia výstavy, do 29. mája.

Prezentácia Divadlo – Vášeň, telo, hlas mapuje históriu profesionálneho divadla na Slovensku od jeho vzniku v roku 1920. Dianie v divadle približuje plagátmi, fotografiami, rekvizitami, kostýmami, maskami, bábkami, figurínami, rukopismi hier, zvukovými a filmovými nahrávkami, ale aj osobnými predmetmi divadelných umelcov. Výstavu pripravil Divadelný ústav spolu so Slovenským národným múzeom a Slovenským národným divadlom.

(SITA, mm;zd), 200501260285

© 2005, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Divadlo – Vášeň, telo, hlas

DIVADLO – Vášeň, telo, hlas Výstava Divadlo – vášeň, telo, hlas prvýkrát v histórii Slovenska predstavuje divadlo v jeho najrozmanitejších historicko-spoločenských a umeleckých súvislostiach. Približuje divadelné prejavy v prelomových historických obdobiach, mapuje vznik a vývoj profesionálneho divadla na území Slovenska od roku 1920 až po súčasnosť, predstavuje historickú i novodobú architektúru divadelných budov. Divadlo ako kolektívne umenie je jedným z tých umeleckých druhov, ktoré existujú len v konkrétnom čase a priestore.

Na prilákanie návštevníkov samotné expozície nestačia

29. januára 2005 (SITA) – Múzeum v Kežmarku zaznamenalo v minulom roku takmer 38-percentný nárast návštevnosti. Kým v roku 2003 si expozície Múzea pozrelo takmer 31 600 návštevníkov, v minulom roku ich už bolo vyše 43 500. Najväčší záujem z jednotlivých expozícií púta už tradične Kežmarský hrad. K zvýšeniu návštevnosti v minulom roku prispeli najvýraznejšie “podujatia, ktoré robíme na hrade,” uviedla pre SITA riaditeľka Múzea Erika Cintulová. K najzaujímavejším patrili nočné prehliadky hradu, či divadelné predstavenia, ktoré priblížili dejiny hradu a regiónu.

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.

Výstava o stavbe tunela cez Malú Fatru v SNM

9. februára 2005 (SITA) – V Slovenskom národnom múzeu v priestoroch expozitúry Múzea Andreja Kmeťa v Martine otvorili dnes výstavu História razenia tunela Višňové – Dubná Skala. Cieľom výstavy je formou posterovej prezentácie oboznámiť verejnosť so základnými údajmi o realizácii prieskumnej štôlne, únikovej chodby a projektu tunela. Výstava zároveň dokumentuje geologické pomery v severnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Agentúru SITA informovala pracovníčka SNM Veronika Liskajová.