Návštevnosť ľubovnianskeho hradu a skanzenu stúpla za 25 rokov päťnásobne

Obrázok k článku

Návštevnosť hradu a skanzenu v Starej Ľubovni rastie už niekoľko rokov, vlani bola opäť rekordná. Kým ešte pred 25 rokmi v roku 1993 bola zhruba 38-tisíc návštevníkov, postupne sa šplhá k hranici 200-tisíc návštevníkov. „Minulý rok hrad a skanzen navštívilo 195 680 návštevníkov, čo je o osemtisíc viac ako v roku 2016,“ uviedol riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Opäť podľa jeho slov prevažovali domáci návštevníci, najmä rodiny s deťmi, 38 percent predstavovali poľskí návštevníci, zaznamenali však aj nárast turistov z Izraela.

 

Pod vysokú návštevnosť sa podľa riaditeľa podpísal pestrý program, ktorý múzeum ponúkalo priamo na hrade i v skanzene. „Len hradné slávnosti, ktoré organizujeme vždy koncom júla, navštívilo uplynulý rok šesťtisíc ľudí. Nárast návštevníkov zaznamenávame práve vtedy, keď organizujeme nejaké podujatie, či už ide o koncerty, divadlo s pesničkami, hradný muzikál alebo Deň medu,“ bilancoval riaditeľ. Vyzdvihol však aj výstavnú a expozičnú činnosť, rovnako animačné programy, ktoré múzeum pravidelne ponúka pre slovenských návštevníkov. Cení si, že práve ich je vidieť na hrade častejšie. „Dostať Slováka na pamiatku je niekedy veľká vzácnosť, začali však chodiť vo veľkom a možno viac ako do nákupných centier,“ skonštatoval.

 

Spomedzi výstav na hrade bola vlani najúspešnejšou Kríž – láska, sláva, moc a utrpenie. Priblížila nielen dejiny hradu, ale aj mesta a severného Spiša od stredoveku do roku 1944, ukázala tiež skryté príbehy rôznych krížov. Súčasťou výstavy bolo napríklad dielo Majstra Pavla z Levoče, ale aj predstaviteľa európskej secesie Alfonza Muchu. Zaujala aj výstava v skanzene Zrodenie básnika dreva, ktorá predstavila dizajnérsku a nábytkársku tvorbu slovenského architekta Dušana Jurkoviča.

 

V múzeu sa tiež pustili do obnovy expozície stavebníctva, ktorá zatiaľ ešte nie je dokončená. Návštevníkom má v budúcnosti ukázať, ako sa staval hrad či aké boli jeho obranné systémy. Začalo sa aj s opravou paláca Ľubomírskych. Niekdajšie luxusné rezidenčné sídlo majiteľov hradu postavené v roku 1642 čaká rozsiahla obnova za viac ako 1,1 milióna eur. „Jeho prehliadka trvá 20 minút, má najkrajšie expozície, návštevníci ich však počas prác neuvidia,“ povedal Mikulík.

 

Ďalšiu letnú turistickú sezónu otvoria na hrade počas posledného aprílového víkendu. Hrad je v týchto dňoch otvorený od utorka do nedele od 10:00 do 15:00, s posledným vstupom o 14:00.

 

Objekt paláca a celý hrad Ľubovňa patrí medzi kultúrne pamiatky reprezentujúce nielen Spiš a východné Slovensko, ale je aj celoslovensky najvýznamnejšiu stavebnú architektúru. Hrad nechal na prelome 13. a 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III., prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1311. Posledným vlastníkom hradu bola rodina Zamoyskich, v jej rukách bol od roku 1882 do roku 1945. V roku 1966 bolo na hrade zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka zriadené múzeum.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články