Návštevníkov kaštieľa v Budmericiach čaká novinka, Poľovnícky salón

Obrázok k článku

Nová časť expozície čaká na návštevníkov kaštieľa v Budmericiach (okres Pezinok). Novinkou, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeu (SNM) – Múzeum Červený Kameň je Poľovnícky salón. Salón je súčasťou bežnej prehliadky kaštieľa a ponúka „voľnú inštaláciu podobných poľovných interiérov šľachtických sídiel a loveckých chát,“ informoval agentúru SITA kultúrno-propagačný manažér SNM – Múzea Červený Kameň Ľuboš Haršány. V Poľovníckom salóne nechýbajú lovecké trofeje ani zbrane. Dominantou miestnosti je nedávno reštaurovaný portrét grófa Jána Pálffyho, staviteľa Budmerického kaštieľa. Portrét je z roku 1909 a jeho autorom je Hans Fuchs, rakúsky maliar, ktorý začiatkom 20. storočia pracoval pre smolenických Pálffyovcov. Portrét pôvodne visel v Budmerickom kaštieli a počas druhej svetovej vojny ho Jánov syn Pavol dal previezť do depozitára na Červenom Kameni. Portrét pre veľké poškodenie odvtedy nevystavovali a jeho kópia sa neobjavila v žiadnej publikácii.

 

Brány kaštieľa v Budmericiach (okres Pezinok) sa verejnosti otvorili po jeho obnove v závere januára 2016. Obnova sa začala v septembri 2014. Na základe zmluvy podpísanej medzi Ministerstvom kultúry (MK) SR a Slovenským národným múzeom na konci decembra 2015 je od januára 2016 kaštieľ v správe SNM, konkrétne Múzea Červený Kameň. V kaštieli verejnosti sprístupnili tri miestnosti s historickým nábytkom a bytovými doplnkami, keramikou, porcelánom i rôznymi plastikami a obrazmi z konca 18. storočia a z 19. storočia. Tie teraz doplnil Poľovnícky salón. Pôvodné vybavenie kaštieľa, ktoré tvorili kópie dobového nábytku, doplnili originály zo zbierok národného múzea. Výstavné miestnosti sú pre záujemcov otvorené vždy cez víkend, od októbra do apríla od 10:00 do 15:00 a od mája do septembra od 10:00 do 17:00.

 

Obnovený kaštieľ v Budmericiach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je účelovým zariadením MK SR. Využívať sa má na organizovanie kultúrnych podujatí, workshopov, porád, konferencií a iných akcií nielen ministerstva kultúry, ale aj umeleckých fondov a profesijných umeleckých zoskupení, a tiež orgánov štátnej správy. Predtým desaťročia slúžil na tvorivé pobyty spisovateľov.

 

Kaštieľ v Budmericiach dali postaviť v rokoch 1888 – 1889 v romantickom slohu Pálffyovci. Národnú kultúrnu pamiatku v rozľahlom anglickom parku využíval najmä na tvorivé pobyty a udržiaval viac ako 50 rokov Literárny fond. Fond sa z kaštieľa musel pre skončenie nájomnej zmluvy vysťahovať, nájomná zmluva mu vypršala 31. mája 2011. Literárny fond už v novembri 2010 listom upozornil na blížiaci sa termín skončenia nájomnej zmluvy. Jednou z možností bolo podľa fondu aj zaradenie Literárneho fondu medzi inštitúcie, ktorým môže správca ponúknuť majetok štátu za nižšie než trhové nájomné. To si však vyžadovalo novelu zákona o správe majetku štátu. Následné konkurzy MK SR na nájomcu kaštieľa neboli úspešné a kaštieľ napokon prešiel do správy ministerstva kultúry.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články