Návštevníci hradu Ľubovňa zažijú noc na panstve s hradným pánom Raiszom

Obrázok k článku

Noc na hradnom panstve budú môcť zažiť návštevníci hradu Ľubovňa už počas nasledujúceho víkendu. Rovnomenným programom pripraveným na základe historickej skutočnosti sa Ľubovnianske múzeum a hrad zapája do Noci múzeí a galérií. Ponúkne príbeh rodiny Raiszovej, ktorá žila na hrade v rokoch 1825 až 1880. „Spracovali sme príbeh rodiny, ktorá hrad obývala ako posledná, tá ďalšia už žila v podhradí. Na začiatku všetkého bol inzerát v novinách v roku 1821, ktorý informoval o tom, že hrad Ľubovňa je na predaj. Panstvo si prišiel obzrieť Juraj Felix Raisz, ktorý žil v Levoči, a napokon ho v roku 1825 kúpil v rámci splátkového kalendára. Príbeh teda bude o tom, ako ho kúpil, ako na ňom žil i ako oň rodina prišla,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Vstupy na program Noc na hradnom panstve budú o 21:00, 21:15, 21:30 a 21:45, o 22:00 program vyvrcholí ohňovou šou.

 

Návštevníci hradu budú môcť prežiť niekoľko momentov zo života rodiny Raiszovej, ktorí majú ako jediní tamojší hradní páni aj svoj cintorín, pochovaní sú pred hradnou kaplnkou. „Chceme vyrozprávať celý príbeh Juraja Felixa. Je napríklad známe, že jeho manželka Apolónia nechcela opustiť levočskú spoločnosť a prísť do chladného hradného prostredia, ktoré nevyhovovalo chorľavému synovi Alexandrovi. Ten napokon na hrade vo veku 27 rokov zomrel na zápal pľúc. Bude to teda radostné a aj trocha smutné rozprávanie,“ povedal Mikulík. Turista sa oboznámi s hradným pánom interaktívnou animačnou formou. Práve Juraj Felix Raisz dokonca priniesol na hrad ďalekohľad a podľa legendy ním sledoval, či ľudia na panstve pracovali alebo nie. „Ľudia sa potom čudovali tomu, ako je možné, že vždy vedel, či pracujú, najprv to pripisovali mágii,“ pripomenul riaditeľ múzea. Raisz dal na hrade obnoviť kaplnku sv. Michala a barokový palác, ktorý s rodinou obýval. Rovnako čiastočne zastabilizoval ruiny severnej steny gotického paláca horného hradu. Múzeum uchováva aj kúpno-predajnú zmluvu, na základe ktorej syn Juraja Felixa v roku 1880 predal Ľubovnianske panstvo mestu za 87-tisíc zlatých.

 

Zaujímavosťou je, že riaditeľ múzea dodnes komunikuje s potomkom rodiny po meči, ktorý žije v Luxemburgu. „Múzeu daroval 200 zbierkových predmetov, originálne portréty, ktoré boli namaľované na hrade v roku 1827. Máme tiež prvú hosťovskú knihu zavedenú v roku 1827. Sú tam opísané také detaily, ako napríklad silná búrka, počas ktorej blesk udrel do strechy hradnej veže, tá následne začala horieť a spadla na nádvorie,“ dodal. Do knihy sa zapisovali aj významní hostia.

 

Zaujímavý program ponúkne hrad aj v nedeľu 21. mája o 16:00, keď v renesančnom paláci hradu vystúpi spevák Janko Lehotský. Známy slovenský umelec predstaví okrem nového CD aj svoju zaujímavú výtvarnú tvorbu. Hosťom bude Pavol Mrázek, ktorý bude prezentovať motivačné knihy o kreativite a vedomí.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články