Náučný chodník ponúka históriu baníctva

Obrázok k článku

Milovníci technických pamiatok si prídu na svoje v obci Zemplínske Hámre v okrese Snina, kde tento týždeň sprístupnili náučný chodník, na ktorom môžu obdivovať históriu baníctva a železiarskej výroby v regióne. Chodník je dlhý 5,5 kilometra a ponúka 13 zastavení pri obnovených objektoch či replíkách niekdajších technických diel. Cestička začína pri kamennej murovanici so sýpkou, vedie k bývalému tajchu, hámru s vodným náhonom, banskej štôlni, je tu tiež bývalá garbiareň, na úzkokoľajnej železničke stojí zelený rušeň s vagónmi.

Staré pamiatky ožívajú vďaka projektu Zemplínske Hámre – objavme históriu baníctva a železiarskej výroby vo Vihorlatských vrchoch. Návštevníkom sprístupnili tri novovybudované exteriérové expozície. Zlievarenskú činnosť približuje vysoká pec, výrobu uhlia míľa na pálenie a dopravu dreva úzkokoľajka. Na náučnom chodníku sa turista nestratí, sú tu aj veľkoplošné panely v slovenskom a anglickom jazyku a tri panoramatické mapy obce a okolitého regiónu.

Projekt získal podporu zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu vo výške zhruba 1,2 mil. eur, štát sa podieľa na jeho spolufinancovaní desiatimi percentami oprávnených nákladov. Agentúru SITA o tom informovala projektová manažérka Daniela Galandová.

Súčasťou projektu je tiež zriadenie obecného múzea, ktoré bude sídliť v zrekonštruovanej murovanici. Ide o väčší murovaný dom, do akých sa sťahovali robotníci, ktorí tu prišli za prácou z nemecky hovoriacich oblastí za Rakúsko-Uhorska. Galandová uviedla, že Zemplínske Hámre sú najmladšou obcou v regióne, obydlia v tzv. Jozefovej doline (Josefsthal) sa začali stavať vďaka baníckej činnosti a spracovaniu železnej rudy. Obnovené objekty dokumentujú priemyselnú históriu obce.

Projekt končí o osem mesiacov. Dovtedy obec čaká zariadenie interiéru múzea. Prvé interiérové expozície plánujú sprístupniť v apríli budúceho roka.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Podobný banský náučný chodník

    Podobný banský náučný chodník so sprievodcom na webe aj v tlačenej verzii sme v Banskej Hodruši urobili za cca, 3000 Euro

     

Comments are closed.