Nasvietenie banskoštiavnickej Kalvárie rozšíria na 10 objektov

Obrázok k článku od zora.

Nové osvetlenie Horného kostola, veľkej kaplnky ECCE HOMO a ôsmich kaplniek banskoštiavnickej Kalvárie predstavia v utorok 19. novembra. Samotnému zapnutiu osvetlenia o 17. hodine bude predchádzať prehliadka a prezentácia vykonaných prác. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetika, a.s. (SSE) Michaela Krivá, SSE do aktuálneho rozšírenia osvetlenia investovala 10-tisíc eur, pričom celkovo za osem rokov spolupráce prispela na rekonštrukciu Kalvárie sumou 180-tisíc eur.

 

Elektrifikáciu celého areálu niekoľkými kilometrami kabeláže realizovali vo veľmi náročnom skalnatom teréne. Nočné osvetlenie v základnej podobe svieti od roku 2014, pričom od tejto jesene bude nasvietených už 10 objektov. Podľa predsedu Kalvárskeho fondu Martina Macharika sa propagácia formou nočného nasvietenia podpísala pod stúpajúcu návštevnosť. „Fotografie s nočným nasvietením Kalvárie dobíjajú svet. Pri jednej sme zaznamenali vyše tisíc zdieľaní. Teraz bude nočný obraz ešte bohatší. Náš zámer je ešte nasvietiť Stredný kostol, čím by sa ukončil celkový koncept nočného krajinného obrazu,“ uviedol predseda s tým, že v tomto roku navštívilo Kalváriu viac ako 90-tisíc ľudí. Kalvária sa tak zaradila medzi najviac navštevované pamiatky na Slovensku.

 

Príspevok na elektrifikáciu areálu a objektov od SSE bol spolu 50 tisíc eur, pričom samotné nasvietenie stálo 30 tisíc eur. „Vďaka modernej technológii pri použitých reflektoroch, sú ročné náklady na elektrickú energiu minimálne,“ konštatovala hovorkyňa spoločnosti.

 

Za 12 rokov prác na Kalvárii obnovili už väčšinu z 23 objektov. Sú zreštaurované fresky, 17 kaplniek, tri kostoly. V súčasnosti prebieha reštaurovanie interiérov Stredného kostola a Božieho hrobu. Z dôvodu vysokej návštevnosti sa v súčasnosti pozornosť sústreďuje na opravu viac ako kilometra chodníkov. Časť z nich má oporné múry, ktoré sú zvetrané a každoročne si vyžadujú údržbu. Inštalujú postupne aj bezpečnostné zábradlie.

 

Práce na obnove Kalvárie v Banskej Štiavnici začali v roku 2007 pod vedením občianskeho združenia Kalvársky fond. V apríli 2008 sa do obnovy zapojila Nadácia VÚB, ktorá sa zaviazala počas desiatich rokov postupne prispieť sumou 664 tisíc eur. Túto sumu v roku 2016 zvýšila na sto tisíc eur ročne. Ďalším partnerom pri obnove je Ministerstvo kultúry SR.

 

Banskoštiavnická kalvária je komplex sakrálnych objektov v barokovom slohu pozostávajúci z troch kostolov, devätnástich kaplniek a súsošia Panny Márie a svojim umiestnením na kopci uprostred štiavnického vulkánu je dominantou Banskej Štiavnice.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede