Našli ženu a muža, ktorí asi žili v období trójskych vojen

Archeologický tím objavil v starovekom meste Trója telá ženy a muža, ktorí pravdepodobne zomreli v roku 1 200 pred naším letopočtom. Ak sa to potvrdí, dvojica žila v období, ktoré sa stalo legendárnym vďaka Homérovým opisom. Ako uviedol vedúci výkopových prác a profesor archeometrie na univerzite v Tübingene Ernst Pernicka, telá objavili v blízkosti obrannej línie mesta vybudovanej počas doby bronzovej.

Nález môže byť ďalším materiálom, ktorý dokazuje, že spodná oblasť Tróje bola v dobe bronzovej väčšia, než sa predpokladalo. Zároveň by sa tým zmenil spôsob, akým vedkyne a vedci vnímajú mesto Iliada. “Ak sa potvrdí, že pozostatky pochádzajú z roku 1 200 pred naším letopočtom, zhodovalo by sa to s obdobím trójskych vojen,” uviedol Pernicka v rozhovore pre spravodajskú agentúru Reuters. “Používame testovanie rádiokarbónovou metódou, ale zistenia sú uchvacujúce,” dodal. Podľa jeho slov sa v blízkosti tiel našla tiež keramika, ktorá pochádza z roku 1 200 pred naším letopočtom. Ako však upozornil, telá mohli byť pochované aj o 400 rokov neskôr.


Antická Trója sa nachádza na severozápade dnešného Turecka. Mesto opísané Homérom objavil v 70. rokoch 19. storočia nemecký archeológ Heinrich Schliemann. V súčasnosti ju každoročne navštívia desiatky tisíc turistov a turistiek, aby si pozreli napríklad repliku legendárneho dreveného Trójskeho koňa.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články