Našli najstaršie dôkazy o živote ľudí vo vnútrozemí Austrálie

Obrázok k článku

Archeológovia na čele s Gilesom Hammom z La Trobe University objavili na juhu Austrálie skalný prístrešok, ktorý obsahuje dôkazy o tom, že ľudia žili vo vnútrozemí tohto kontinentu už pred minimálne 49-tisíc rokmi. To je o 10-tisíc rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo.

 

Skalný prístrešok s názvom Warratyi sa nachádza približne 500 kilometrov severne od mesta Adelaide v pohorí Flinders a podľa vedcov dokazuje, že prví obyvatelia Austrálie sa krátko po svojom príchode na tento kontinent dostali aj do jeho suchého vnútrozemia. V jaskynnom obydlí našli okrem iného kamenné a kostené nástroje, drevené uhlie, popol, pozostatky zvierat ako aj farbivo červený oker, ktoré sa v tejto oblasti prirodzene nevyskytuje, čiže ho tam museli priniesť ľudia. Vek nájdeného pigmentu stanovili na 46-tisíc až 49-tisíc rokov, čo je najstaršie známe použitie tohto farbiva v Austrálii ako aj v juhovýchodnej Ázii.

 

Tieto nálezy taktiež dokazujú, že ľudia využívali tento prístrešok tisícky rokov, avšak nie vždy rovnako často. Medzi pozostatkami vyhynutých živočíchov boli napríklad kosti najväčšieho známeho vačkovca Diprotodon optatum a úlomky vajec nelietavého vtáka druhu Genyornis newtoni. Oba tieto nálezy naznačujú, že ľudia tieto živočíchy lovili, čím prispeli k ich vyhynutiu. “Ani jeden z nás si nevie predstaviť, že by Diprotodon dokázal vyliezť po svahu, aby sa dostal do tejto jaskyne. Museli ho tam priniesť ľudia, čiže je viac než pravdepodobné, že sa živili jeho mäsom,” uviedol člen tímu Gavin J. Prideaux z Flinders University, ktorý spoločne s kolegami informoval o objave v časopise Nature.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie vysokohorské sídla

Novozélandskí a austrálski archeológovia objavili na východe Papuy-Novej Guiney v nadmorskej výške 2000 metrov pozostatky siedmich táborísk, pričom vek najstaršieho z nich určili na 49-tisíc rokov. Tým sa toto miesto stalo vôbec najstarším známym vysokohorským sídlom v histórii ľudstva.

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.