Našli kostru upíra?

V archeologickej lokalite na mieste bývalého dominikánskeho kláštora v Banskej Štiavnici narazili na zaujímavý nález. Ide o kostru, ktorá má krížom cez hrudný kôš preloženú skalu, akoby primurovanú ku kamennému okraju.

Ako nám povedal Peter Mosný z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, akékoľvek informácie o náleze je ešte predčasné zverejniť. Archeológovia zatiaľ nedokážu stanoviť presný vek kostrových zvyškov. S veľkou pravdepodobnosťou však telo mohli uložiť na odpočinok v stredoveku.


Fantázia Banskoštiavničanov medzitým pracuje naplno. Okolo archeologickej lokality je veľa zvedavcov a diskutujú hlavne o neobvyklom umiestnení skaly na hrudi kostry. Niektorí to spájajú s vampirizmom. Osoby, ktoré v minulosti ľudia spájali s upírskymi praktikami, pochovávali vraj aj takto. Skala sa však nad kostru mohla dostať aj pri neskorších prestavbách kláštora.


„Fámy o vampirizme sú podľa mňa hlúposti, lebo takéhoto človeka by určite nepochovali do rajskej záhrady kláštora,“ myslí si jeden z Banskoštiavničanov.


Kostra sa našla v lokalite, kde by mal v budúcnosti vyrásť hotel s kasínom. Nie všetkým obyvateľom sa táto myšlienka pozdáva, hoci investor sľubuje, že výsledky archeologického výskumu budú v hoteli prezentované.


(eta)


Zdroj: Denník SME, 26. 7. 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový hotel v centre Banskej Štiavnice?

Priestor parkoviska medzi Strednou priemyselnou školou S. Mikovíniho a farským kostolom na Akademickej ulici v B. Štiavnici by sa podľa plánov firmy Delta Company, s. r. o. Bratislava mal stať parcelou, na ktorej by mal vyrásť nový 4 až 5-poschodový polyfunkčný objekt s 5-hviezdičkovým hotelom. Autori návrhu výstavby hotela predpokladajú, že hotel by mal mať kapacitu okolo 240 miest, mal by disponovať kongresovým centrom, relaxačnými zariadeniami a poskytovať dokonca aj obchodné služby. Veľkorysý zámer investorov predpokladá náklady v celkovej výške asi 720 miliónov korún.

Všetci za jeden povraz!

Pred časom ste si na tomto mieste mohli prečítať výber z článkov, ktoré slovenskú verejnosť zoznámili s problémom predčasného výrubu stromov na pravdepodobnom budúcom stavenisku veľkého luxusného hotela v centre Banskej Štiavnice (http://www.obnova.sk/article.php?sid=1622).
Nasledujúci článok, prevzatý z miestneho týždenníka Štiavnické noviny, ktorý vydáva Mesto, resp. Mestský úrad Banská Štiavnica, približuje nielen viac či menej obhajujúce pohľady na túto vec, ale aj budúcnosť celého zámeru.

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.

Odpovede

  1. Našli kostru upíra?

    2092 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-10-11 11:06:12 palo Archeologické nálezisko býv. dominikánsky kláštor v B.Š. bolo vyhlásené za kultúrnu pamiatku asi pred 10 rokmi. Roku 2002 postúpilo podľa nového pamiatkového zákona do kategórie národná kultúrna pamiatka .

    2092 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-10-08 18:00:32 pegas Suhlasim s freyou. Co tam maju co stavat. Taku pokutu by som im naparil az by zozelenili kreteni. Nemalo by sa to vyhlasit za pamiatku alebo nieco podobne alebo mozno len uzavriet pre verejnost ale nie tam stavat cosi.

    2092 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-20 11:41:39 Alica …výsledky archeologického výskumu budú v hoteli prezentované. pri vsupe do kasína alebo reštaurácie? Dúfam že sa nechystaju prezentrovat kostru nebožtíka v hotelovej hale ako jednu z atrakcií hotela.

    2092 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-19 09:00:24 freya, harp, urcite nie… nieze by som mala zle sny ale co tam maju vobec co stavat.

    2092 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-16 16:58:57 harp, Zaujimalo by ma ci by ste si vy objednali izbu v hoteli pod ktorym by sa nasli kosti z obdobia vampirizmu. Pripadne v hoteli kt. je postaveny na zvyskoch cintorinu.

Comments are closed.