Naskenované pamiatky z múzeí budú prístupné na webe

Obrázok k článku

Na digitalizáciu historických predmetov v zbierkovom fonde siedmich múzeí vynaloží Prešovský samosprávny kraj (PSK) takmer 1,5 mil. eur. Prešovská župa získala peniaze na projekt nazvaný Najvýznamnejšie historické a umelecké pamiatky v zbierkach PSK z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a bude sa na ňom finančne spolupodieľať piatimi percentami oprávnených nákladov. S prácami sa začne v marci tohto roku a potrvajú do konca júna 2015. Za toto obdobie sa zdigitalizuje 8 124 objektov v zbierkach kultúrnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti prešovskej župy.

Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, konkrétnym výsledkom projektu bude zdigitalizovanie zbierkových predmetov, ktoré sú v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, Šarišskom múzeu v Bardejove, Podtatranskom múzeu v Poprade, Krajskom múzeu v Prešove, Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou, Vihorlatskom múzeu v Humennom a Múzeu moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach. Do digitálnej podoby sa nasnímajú napríklad barokové oltáre z hradnej kaplnky v Starej Ľubovni, ikony z dreveného kostolíka z Matisovej umiestnené v ľubovnianskom skanzene, staré originálne portréty spišských starostov Ľubomirských, exponáty hasičskej techniky Krajského múzea v Prešove, ale aj keltsko-dácke mince z Vihorlatského múzea, či kovový trezor zo 17. storočia.

„Vzhľadom na finančnú náročnosť digitalizačnej techniky a jej rentabilitu, projekt sa bude realizovať prostredníctvom externej firmy. Napriek tomu na Úrade PSK na odbore kultúry zriadime aj digitalizačné pracovisko, kde bude na túto agendu prijatý jeden zamestnanec, ktorý bude robiť aj jednoduchšie digitalizačné techniky,“ uviedla hovorkyňa. Všetky vybrané predmety budú očistené a naskenované do elektronickej podoby. Asi 30 percent týchto artefaktov bude zverejnených na webových stránkach Slovenského národného múzea, na stránkach zainteresovaných múzeí aj na webstránke PSK. Takýmto spôsobom k nim bude mať prístup široká verejnosť. Súčasne ostatú zachované aj v tejto digitálnej podobe pre budúce generácie.

Nejde o prvú digitalizáciu pamiatok v zbierkovom fonde zariadení PSK. Fitzeková doplnila, že na Slovensku bol pred niekoľkými mesiacmi spustený pilotný projekt digitalizácie, do ktorého z Prešovského kraja zahrnuli múzeum v Kežmarku. Znamená to, že objekty z kežmarského hradu budú digitalizované nezávisle na tomto projekte, ktorý momentálne spúšťa PSK. Časovo sa však budú prelínať.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SNM spúšťa projekt digitalizácie múzejných zbierok

Slovenské múzeá sa chcú priblížiť nielen vedeckej obci, ale i širokej verejnosti. Slovenské národné múzeum v Bratislave preto spúšťa pilotný projekt pod názvom Múzeum 21. storočia, ktorý je zameraný na digitalizáciu múzejných zbierok. “Pred dvadsiatimi rokmi ešte nebola iná možnosť, ako ísť do múzea za konkrétnym človekom a vyžiadať si predmet, ktorý ste chceli bádať,” uviedol vedúci tímu Ján Jurkovič. Podľa neho však v projekte, ktorý sa pilotne overuje na pôde Múzea židovskej kultúry v Bratislave, idú na vyššiu úroveň. “Artefakty môžeme bádať on-line. V praxi to znamená, že záujemca o históriu nebude musieť cestovať za expozíciami a nebude musieť žiadať o vyhľadanie, či zapožičanie reálneho predmetu. Namiesto toho bude mať on-line prístup k jeho digitálnemu zástupcovi a odborným informáciám,” konštatoval s tým, že okrem toho bude možné vytvoriť dvoj- či trojrozmernú kópiu predmetu.

Odpovede

  1. Clanok hodny 21. storocia a

    Clanok hodny 21. storocia a odbornosti zriadovatelov slovenskych muzei. Treba len zatlieskat jednej z externych firiem, ktora sa na tomto digitalnom megatuneli bude podielat. Pretoze pamiatky “ostatú zachované v tejto digitálnej podobe pre budúce generácie”, ostava uz len doporucit zrusenie zainteresovanych muzei ako nadbytocnych a nepotrebnych.

  2. Jeden si vymyslí gorilu,

    Jeden si vymyslí gorilu, ďalší ako vidím -digitálny megatunel. Musím aj ja zapracovať na nejakej poviedkesmiley.

    Ale tlieskam východniarom, že investujú do kultúry, aj keď rozmýšľajú nad každou korunkou. Píšem to preto, lebo závidím Maďarom i Čechom, čo všetko z archívov, katastrov a kníh majú na internete. Ešte i Američania museli zaplatiť našim archívom, aby som sa dostal ako Slovák do starých slovenských matrík na americkom internete. A miliardu dolárov ich stálo zoskenovanie Marsu, aby sme si ho zdarma pozreli na Google Earth, nehovoriac už o celej matičke Zemi. Preto by som podporoval digitalizáciu všetkými desiatimi a neskrblil. Dnes je internet akoby paralelná škola, a do vzdelania by som rád tých 40 % Slovákov najradšej dokopal. angry

  3. Vazeny naj volakto tu napisal

    Vazeny naj volakto tu napisal ze ked citas tak rozmyslaj a ked si dorozmyslal odpovedaj. Pokial si dobre cital pani Fitzekova povedala ze “konkrétnym výsledkom projektu bude zdigitalizovanie zbierkových predmetov”. Pokial nechapes rozdiel medzi tym co bude digitalizovane a matrikou nepis. Ak nevies co je investicia netlieskaj vychdniarom, ale mozes aj zapadniarom a stredarom a aj Muzeu SNP s jeho digitalizacnym pracoviskom a digitalnym muzeom. Vdaka takym tlieskacom ako ty do skutocnej kultury pojde stale menej penazi a na konci nebudeme mat, okrem sukromnych firiem, nic. Podarila sa ti skutočne poviedka hodna dnesnej internetovej vzdelanosti. Gratulujem.

  4. No veď pipo – po prečítaní

    No veď pipo – po prečítaní som porozmýšľal, a ozval sa. To nie je len tak, písať o digitálnom tuneli. Ja tak o ňom vedieť, vedomý si občianskej povinnosti, napíšem radšej na NKÚ, nie na Obnovu.

    To slovo tunel (a nielen to) nám technikom ukradli novinári, aby nemuseli prehrávať súdne procesy. Keď napíšu, že niekto vytuneloval (štátny) podnik, nič sa im nestane. Keby napísali, že niekto rozkradol (štátny) podnik, tak májú žalobu na krku za ohováranie. Lebo (spisovne) tunelovanie nie je synonymum pre rozkradnutie.
    Pritom stavbárovi povyskočí adrenalín pri slovku tunel – tak je to na bezpečnosť náročná stavba. A tunelový efekt vo fyzike je základom digitálneho sveta. Prekonanie potenciálovej bariery elektrónom (tunelový efekt v polovodičoch) je víťazstvo kvantovej teórie nad klasickou fyzikou. Aká to obrovská bariera medzi technikmi na jednej a novinársko-politickou brandžou na druhej strane!  Čo sa týka tunela, samozrejme.enlightened

  5. Vážený naj ako vidim si z

    Vážený naj ako vidim si z brandze, no technicky vyznam slova tunel nie je na programe. Vyznas sa aj v prave a bol by som ti velmi povdacny keby si trestopravne zaradil pocinanie subjektu, ktory svojimi tvrdeniami vedome zavadza s cieľom financneho zisku. Nic na tom nemeni, ze to vymysleli rovnako zavadzane mudre hlavy v EU a ze mu taky ako ty tlieskaju. Asi z toho maju biznis.

    Ako elementarny priklad mozu sluzit legendarne Google books – “Nájdite milióny úžasných kníh a zobrazte si ich ukážku alebo si ich bezplatne prečítajte.” Rychle, efektivne a minimalne na 40 % zbytocne vyhodene peniaze. Preco si to myslim ilustruju ukazky a to digitalizovanym dokumentom tlieskam aj ja, bez ohladu na to, ze – “Je nám ľúto, ale kategória Knihy zatiaľ nie je v službe Google Play vo vašej krajine dostupná.
    Pracujeme na tom, aby bol tento obsah v čo najkratšom čase dostupný aj v ďalších krajinách.
    Skúste sa sem vrátiť neskôr.

    Takze, nie je digitalizacia  ako digitalizacia a to sa nebudem vyjadrovat k “zoskenovaniu Marsu”.

  6. Pipo, projekt Google je

    Pipo, projekt Google je obrovský, väčšina ľudí (kam patrím aj ja) si vyberie z neho nejaké zrnká. Ak je niečo z Googlu na Slovensku ešte nedostupné, nevidím v tom nič zlé, v tom ti nerozumiem. Tým 40 %-ám tiež nerozumiem. Hociaká služba na internete nie je nárokovateľná. Firma Google má isto ziskové aj stratové služby, je jej vec ako si presunie financovanie, tak, ako to funguje v hociktorej inej firme, napr. v pekárni. Nebuď podozrievavý, lebo táto vlastnosť sa na Slovensku šíri ako epidémia, hlavne proti podnikateľom.
    Dúfam, že už si navrhol na slovenskej “filiálke” Googlu tip pre Street View (keď už sme tuná): 
    https://sites.google.com/site/slovenskanota/home/streetviewtipy
    Ja som navrhol hrad Lietava, Gerlachovský štít a keltský Havránok. Dnes je posledný deň návrhov.

    Tie zmetky sú isto nepríjemné. Skenovanie ale nerobí Google.

Comments are closed.