Národný skautský dom chcú otvoriť už toto leto

Starobylý meštiansky dom v Banskej Štiavnici, kde finišujú s rozsiahlymi opravami, sa má už toto leto stať centrom slovenského skautingu, ale i miestom stretávania skautov z celého sveta. Paradoxom je, že väčšinu opráv sa podarilo dokončiť iba vďaka zahraničným nadáciám. Štát ani samotné mesto na rekonštrukciu neprispeli…

To, že dnes je už veľký objekt takmer obývateľný, považuje za zázrak aj predstaviteľ Nadácie Badena Powella RNDr. Jozef Šteffek. Z holandských nadácií dostali 120-tisíc guldenov, čo je o niečo viac ako milión korún. Prvý návrh projektu si vyžadoval náklady až 72 miliónov korún. „Keď sme videli, že od mesta ani od štátu sa pomoci nedočkáme, postupne sme znižovali náklady, až sme sa dostali k sume 15 miliónov. A nemali sme ani tie. Hľadali sme firmy, ktoré by nám urobili práce najlacnejšie. Na prácach sa bezplatne striedali skauti z viacerých krajín Európy,“ hovorí Jozef Šteffek.

Hoci pôjde v rámci Slovenska o reprezentatívne skautské sídlo, až 99 percent opráv sa urobilo za peniaze holandských nadácií. Skauti získali z fondu Pro Slovakia iba 100-tisíc korún na reštaurovanie vzácneho trámového stropu.

V starom walbürgerskom dome do roku 1961 sídlila žandárska stanica s väzením, neskôr dom pionierov. V čase, keď tu po roku 1989 sídlilo centrum voľného času, hygienik musel prevádzku v ňom pre zlý stav a narušenú statiku zastaviť.

Banská Štiavnica bola ako jedno z centier slovenského skautingu známa už v 20. rokoch minulého storočia, a tak vznikla myšlienka uchádzať sa o tento krásny, ale schátraný objekt. Po viacerých prieťahoch ho napokon ministerstvo školstva prostredníctvom okresného úradu skautom za symbolickú cenu predalo. Mestské zastupiteľstvo neskôr odsúhlasilo predaj priľahlej záhrady. Prevádzka tu zatiaľ beží v prízemných priestoroch, podkrovie a prvé poschodie ešte čakajú na dokončovacie práce. Na prízemí sú zatiaľ priestory Katedry environmentálnej výchovy UMB, kde neskôr bude múzeum skautingu.
KVETA FAJČÍKOVÁ


Publikované na: www.sme.sk 7. 4. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnovili krídlo Lukáčovského kaštieľa

Spustnutý kaštieľ v Lukáčovciach v okrese Nitra dostalo do prenájmu občianske združenie Alexu za symbolickú korunu. Vypracovalo projekt na jeho rekonštrukciu, v ktorom plánuje zriadiť Centrum pomoci deťom. Za štyri roky sa v spustnutom kaštieli urobilo kus práce. Podarilo sa zachrániť jedno krídlo ranogotickej stavby z 15. storočia.

Meštiansky dom v B. Štiavnici obnovujú brigádnici zo šiestich krajín

Banská Štiavnica 14. júla (TASR) – Prvý týždeň IV. letného medzinárodnéhotábora dobrovoľnej práce dnes v Banskej Štiavnici ukončilo dvanásť dobrovoľníkovzo šiestich európskych krajín. Pri rekonštrukcii renesančno-barokového meštianskehodomu na Remeselníckej ulici a pri úprave a údržbe areálu expozície v prírodeSlovenského banského múzea pracovali Belgičania, Česi, Dáni, Francúzi, Švajčiaria Španieli vo veku od 18 do 47 rokov.