Národné múzeum podporuje vznik pamätníka grófa filantropa

Obrázok k článku

Združenie remeselníkov Gemera a Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Betliar organizujú verejnú zbierku na vytvorenie sochy pre filantropa a podporovateľa umenia, grófa Dionýza Andrássyho (1835 – 1913). Ako ďalej agentúru SITA informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM – Múzea Betliar Judita Krajčiová, verejnú zbierku môže podporiť každý ľubovoľným príspevkom na číslo účtu: SK13 5200 0000 0000 1607 7184 v OTP banke Slovensko. Podrobne o zámere vytvoriť sochu grófovi Andrássymu informuje na svojej webstránke Združenie gemerských remeselníkov. “V tomto roku si pripomíname 180. výročie narodenia dobrodinca, mecenáša, grófa Dionýza Andrássyho z Krásnej Hôrky. Jemu a jeho manželke vďačia mnohé mestá a obce na území Slovenska za stovky finančných darov, ktoré našli konkrétnych príjemcov z radov tých najchudobnejších, a to bez rozdielu národnostnej či konfesijnej príslušnosti,” píše okrem iného združenie na http://www.gomorikezmuvesek.sk/tevekenyseg.php?lang=sk.

 

Združenie Gemerských remeselníkov, sídliace v rodisku grófa Dionýza Andrássyho v obci Krásnohorská Dlhá Lúka, iniciovalo vyhotovenie pamätníka grófovi Dionýzovi Andrássymu, aby pripomenulo jeho zásluhy. “Pamätník by mal mať formu bronzovej busty na žulovom podstavci. Busta by mala stáť v areáli pôvodného kaštieľa Andrássyovcov v Krásnohorskej Dlhej Lúke (okres Rožňava), informuje na webe združenie. Dodáva, že v súčasnosti je to areál miestnej školy a škôlky a tiež sídlo Združenia Gemerských remeselníkov. Okrem pamätníka plánuje zveľadiť aj jeho okolie, vrátane parku a fasády bývalého kaštieľa. “Veríme, že sa spoločným úsilím toto dielo podarí úspešne zavŕšiť a pamätník bude aj ďalším generáciám pripomínať osobnosť štedrého mecéna, grófa Dionýza Andrássyho,” dodáva združenie.

 

SNM – Múzeum Betliar sa okrem iného stará aj o Mauzóleum Františky (1838-1902) a Dionýza Andrássyovcov. Mauzóleum predstavuje ojedinelú pamiatku secesného staviteľstva na Slovensku. Postaviť ho dal v rokoch 1903 až 1904 gróf Dionýz Andrássy, posledný mužský predstaviteľ významného uhorského rodu Andrássyovcov po smrti manželky Františky, rod. Hablavcovej (Hablawetz). V mauzóleu spočívajú ostatky manželov vedľa seba. Niekoľko miliónov korún zo svojho majetku venovali na stavbu škôl, nemocníc, sirotincov, chudobincov i múzeí a na ďalšie dobročinné účely. Andrássyovci boli prví v Uhorsku, ktorí začali vyplácať v roku 1898 dôchodky zamestnancom svojho veľkostatku.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články