Národná galéria sa pripravuje na rekonštrukciu

Ilustračný obrázok k článku

Prípravy na rekonštrukciu a modernizáciu bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) sa blížia do finále. Viac ako desať rokov očakávaná rekonštrukcia bude jasnejšia o niekoľko týždňov, vtedy by Ministerstvo kultúry (MK) SR malo mať k dispozícii všetky podklady nevyhnutné pre vyhlásenie verejného obstarávania. “V súčasnosti dokončujeme adaptáciu Hurbanových kasární a pripravujeme sťahovanie prevádzok z areálu na nábreží. V priebehu mája by sa mala začať sťahovať umenovedná knižnica, potom depozitáre a na jeseň administratívne priestory,” priblížila pre agentúru SITA stav príprav na veľkú obnovu sídla galérie generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Národná galéria do konca mája pripraví a odovzdá podklady k verejnému obstarávaniu na dodávateľa stavby ministerstvu kultúry, ktoré podľa Kusej zabezpečí vyhlásenie verejného obstarávania.
Projekt rekonštrukcie sídla SNG je rozbehnutý na viacerých frontoch. Na základe dohody s MK SR bolo potrebné projekt z roku 2005 prepracovať, aby sa investičná akcia mohla realizovať ako jeden celok a tiež upraviť náklady na dnešnú cenovú úroveň. Paralelne sa galéria pripravuje na uvoľnenie priestorov na nábreží, konštatovala pre SITA Kusá v marci. V tejto súvislosti SNG uzavrela 26. apríla k Rekonštrukcii, modernizácii a dostavbe areálu SNG 3. Dodatok s ateliérom architektov Martina Kusého a Pavla Paňáka (A B.K.P.Š., spol. s.r.o.) v hodnote 44 171 eur. Dodatok sa podľa Alexandry Kusej týka prác navyše, ktoré boli objednané v súvislosti so zmenou logistiky prípravy súťaže na dodávateľa. Spresnenia sú nevyhnutné pre presnú definíciu a stanovenie predpokladanej hodnoty zákazky k pripravovanej súťaži na generálneho dodávateľa stavby. Dodatkom sa pôvodný projekt z roku 2005 doplnil aj o projektovú dokumentáciu pre regálové systémy všetkých depozitárov a interiér hlavnej výstavnej sály a priebežný autorský dozor pri uskutočňovaní týchto dodávok a prác. Výdavky na rekonštrukciu a modernizáciu bratislavského sídla SNG sú tento rok naplánované v objeme päť miliónov eur.
Sťahovanie národnej galérie nie je jednoduchý proces. Zbierky a administratíva sa postupne do jesene presťahujú do Hurbanových kasární na rohu ulíc Mickiewiczova a Mariánska v bratislavskom Starom Meste. SNG pritom musí presťahovať asi 30 tisíc zbierkových predmetov a jednoduchý nebude ani presun umenovednej knižnice. Ako posledné sa na jeseň majú sťahovať administratívne priestory a špecializované prevádzky. Hurbanove kasárne ministerstvo kultúry galérii prisľúbilo ako alternatívu počas rekonštrukcie. Majú tam byť dočasne umiestnené umenovedná knižnica, depozitáre, reštaurátorské ateliéry a časť administratívy.
Súčasťou príprav na rekonštrukciu je aj zatváranie niektorých priestorov galérie určených verejnosti. SNG sa aj k tomu snaží pristupovať pozitívne. Galéria v marci otvorila Berlinku ako nový spoločenský priestor pre rôzne kultúrne programy a všetci, čo chcú v SNG pobudnúť, môžu využiť napríklad aj wi-fi. V sobotu 18. mája sa priestor pokladní SNG v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra premení na kníhkupectvo Ex Libris. Kníhkupectvo, ktoré v Bratislave fungovalo na rôznych miestach niekoľko rokov, prinesie publikácie o umení a kultúre, ale aj kvalitnú detskú a pôvodnú slovenskú literatúru.
Vláda o rekonštrukcii bratislavskej SNG po prvý raz rozhodla pred viac ako desaťročím. Minister kultúry Marek Maďarič krátko po svojom nástupe do funkcie v apríli 2012 avizoval, že rekonštrukciu sídla národnej galérie považuje za nevyhnutnú a za svoju prioritu. Po tom, ako SNG pred 12 rokmi (1. marca 2001) zatvorila premostenie, spôsobili zlé podmienky vo výstavných priestoroch galérie začiatkom júna 2012 aj zatvorenie stálych expozícií vo Vodných kasárňach. Rekonštrukcia dostala reálne kontúry v polovici júla 2012. Ministerstvo kultúry vtedy zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania predbežné oznámenie k vyhláseniu verejného obstarávania na stavebné práce. Predpokladalo v ňom hodnotu stavebných prác 28 182 189 eur.
SNG by mala po rekonštrukcii získať 1 800 metrov štvorcových depozitárnych priestorov a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Investičná akcia zahŕňa obnovu 27 386 metrov štvorcových nadzemnej a podzemnej podlažnej plochy, ktorú tvorí okrem výstavných priestorov kinosála, depozitáre, dielne, reštaurátorské ateliéry, administratívne priestory, kaviareň, predajňa publikácií, multifunkčná hala, archív výtvarného umenia, garáže, podzemné sklady a strojovne. Rekonštrukciou by sa SNG zaradila medzi stredne veľké moderné galérie. Vizualizácie projektov rekonštrukcie SNG sú dostupné na http://www.sng.sk/sk/uvod/o-sng/rekonštrukcia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukcia a riešenie havarijného stavu SNG sa odkladá

Kríza zasiahla aj do plánovanej rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG). Riešenie havarijného stavu Premostenia Vodných kasární – sídla SNG na bratislavskom dunajskom nábreží sa posúva o ďalší rok. Pre agentúru SITA to potvrdilo Ministerstvo kultúry (MK) SR aj SNG. “Rekonštrukcia SNG bola pozastavená, Ministerstvo financií SR viazalo rezortu kultúry rozpočet na rok 2009 v marci tohto roka v rámci protikrízových opatrení. Pozastavuje sa do konca tohto roka,” uvádza sa v stanovisku MK SR. Ako informovala Petra Fejdi z tlačového referátu MK SR, k rekonštrukcii galérie sa na september pripravuje vyhlásenie verejného obstarávania. “Rekonštrukcia sa začne ihneď po ukončení verejného obstarávania, predpokladáme, že začiatkom roka 2010,” dodala. Slovenská národná galéria čaká na rekonštrukciu niekoľko rokov. Má k nej vypracovanú kompletnú projektovú dokumentáciu.