Národná galéria pozýva na umeleckú sobotu v Schaubmarovom mlyne

Obrázok k článku

Vytvoriť diela, ktoré reagujú na jedinečnosť Schaubmarovho mlyna v Pezinku je cieľom multimediálnej umeleckej rezidencie Slovenskej národnej galérie (SNG) nazvanej Melivo. V pezinskej pobočke SNG, v Schaubmarovom mlyne sa na nej stretáva od pondelka do soboty tvorba umelcov z rôznych odborov. V jej závere umelci otvoria brány verejnosti s pestrým programom, avizovala manažérka pre publicitu SNG Ladislava Gnacková. V posledný deň rezidencie umelcov a dizajnérov, v sobotu 5. augusta pozýva SNG na návštevu a prezentáciu práce, ktorá vznikla počas týždňa. Pre záujemcov je program pripravený od 15:00 do 20:00 a okrem umenia ponúkne aj možnosť diskusie s výtvarníkmi, do 17:00 tvorivé dielne pre rodiny s deťmi, od 17:30 do 18:30 predstavia autori vytvorené diela a program o 18:30 uzavrie koncert kapely Tante Elze. Vstup na program je bezplatný, agentúru SITA o tom informovala národná galéria.

 

SNG popri obnove kultúrnej a technickej pamiatky Schaubmarov mlyn v Pezinku – Cajle rozširuje aj jej program. Z mlynu a jeho areálu chce vytvoriť miesto súčasnej kultúry. Mlyn tak čaká tento rok viacero noviniek, medziiným čiastočná rekonštrukcia areálu, dobudovanie nových služieb či organizovanie umeleckého, kultúrneho i vzdelávacieho programu. Melivo je prvou umeleckou rezidenciou v mlyne, ktorá spája tvorbu umelcov rôznych odborov. Stretávajú sa na nej dizajnérske duo si.li, teda Simona Janišová a Linda Viková, grafický dizajnér Braňo Matis, vizuálny umelec Juraj Gábor, textilná dizajnérka Michaela Bednárová, fotograf Ján Šipöcz a odevná dizajnérka Lenka Sršňová.

 

Schaubmarov mlyn je už od 70. rokov 20. storočia súčasťou SNG. Areál kultúrnej a technickej pamiatky sa podarilo zachovať ako pôvodnú vidiecku usadlosť, obklopenú dvorom a starým ovocným sadom. Návštevníci tu nájdu expozíciu mlynárstva a insitného umenia. V priebehu nasledujúcich rokov pribudne kaviareň s obchodíkom, ateliér a dielňa na workshopy. Tohtoročnú letnú sezónu v mlyne otvorila 2. júla výstava Medzi selankou a drámou v kurátorskej koncepcii Kataríny Čiernej a Alexandry Tamásovej. Expozícia sa dá vidieť do 31. januára budúceho roka a jej cieľom je poukázať na súvislosti medzi insitným umením a profesionálnou výtvarnou tvorbou a predstaviť menej známu časť zbierky insitného umenia SNG. SNG – Schaubmarov mlyn, nájdu záujemcovia na Cajlanskej 255 v Pezinku.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kniha o Cajle a Grinave

O dvoch svojich mestských častiach – Cajle a Grinave – vydalo mesto Pezinok publikácie. Napísal ich Pezinčan Peter Sandtner, študent Pedagogickej a kultúrnej akadémie v Modre.