Narodenie, detstvo a mladosť v tradičnej kultúre Slovenska

Pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť, aké to bolo byť dieťaťom pred sto rokmi, pripravilo Slovenské národné múzeum zaujímavý výstavný projekt nazvaný OHÝBAJ MA MAMKO. Výstava prezentujúca zbierky 8 múzeí dokumentujúcich kultúru národnostných menšín doplnené o exponáty Slovenského národného múzea v Martine bude pre verejnosť sprístupnená od 24. novembra 2010 do 31. júla 2011 v Slovenskom národnom múzeu v Martine.

Posteľ s kútnou plachtou, prvý kúpeľ dieťaťa, bohaté ukážky detského odevu, hier a hračiek – to je len výber z viac ako 200 exponátov, ktoré čakajú návštevníkov Slovenského národného múzea v Martine. Výstava je koncipovaná chronologicky od narodenia dieťaťa, cez jeho začleňovanie do rodinného i širšieho spoločenstva, jeho prvé kroky, hračky, hry a vzdelávanie až do času, kedy dospieva a je pripravené založiť si novú rodinu.


 


Moderná inštalácia výstavy vedie návštevníka prostredníctvom exponátov, veľkého množstva fotografií i textov najvýznamnejším obdobím v živote človeka, kedy je formovaný výchovou, školou i bezprostredným okolím. Nezabúda ani na najmladšieho návštevníka, ktorému umožňuje nielen vidieť, ale aj vyskúšať si hry a hračky, s ktorými sa hrávali ich starí rodičia. Detskému návštevníkovi je určený aj osobitný sprievodca s ukážkami folklóru jednotlivých na výstave zastúpených etník.


 


Výstavný projekt, ktorý autorsky pripravili pracovníci Slovenského národného múzea je výsledkom spolupráce spolu 9 múzeí – Slovenského národného múzea v Martine a 8 múzeí dokumentujúcich v rámci Slovenského národného múzea kultúru jednotlivých národnostných menšín žijúcich na území Slovenska – Múzeum židovskej kultúry, Múzeum kultúry karpatských Nemcov, Múzeum kultúry Maďarov, Múzeum kultúry Čechov na Slovensku,  Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku, Múzeum ukrajinskej kultúry, Múzeum rusínskej kultúry a Múzeum kultúry Rómov na Slovensku.


 


Autorom výtvarno-priestorového riešenia je Mgr. Art. Dušan Veverka, autorkou grafiky je Linda Kurucová – Marčeková. 


 


Výstava je prioritným projektom Slovenského národného múzea. Je otvorená denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00 v Slovenskom národnom múzeu v Martine, Malá hora 2 do 31. júla 2011.


 


       


 


 


Miesto: Slovenské národné múzeum v Martine


Trvanie: 23. 11. 2010 – 31. 7. 2011


Organizátori: Slovenské národné múzeum v Martine.


Autori: Hana Zelinová a kolektív


Na scenári spolupracovali: Alžbeta Gazdíková, Eva Pančuhová, Nadežda Varcholová, Jozef Varchol, Rastislav Fiľo, Viera Kamenická, Gabriela Hederová, Silvia Siposová, Oľga Glosiková, Tatiana Siekliková


Výtvarno-priestorové riešenie: Dušan Veverka


Grafika: Linda Kurucová – Marčeková


Detský sprievoda k výstave: Hana Zelinová – Elena Zahradníková a kolektív


Výstava zo zbierok:


Slovenské národné múzeum:


       Múzeum kultúry karpatských Nemcov


       Múzeum židovskej kultúry


       Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku


       Múzeum chorvátskej kultúry


       Múzeum ukrajinskej kultúry


       Múzeum rusínskej kultúry


       Múzeum kultúry Čechov na Slovensku


       Múzeum kultúry Rómov na Slovensku


Muzeum romské kultury Brno, Česká republika


Gemersko – malohontské múzeum, Rimavská Sobota


Múzeum školstva a pedagogiky


 


Súkromní majitelia: Viera Kamenická, Jozef Kövary, FS Turček


 


Generálny partner SNM: Poštová banka, a.s.


Mediálni partneri: TASR, Slovenský rozhlas, vl media, zoznam.sk, Pamiatky a múzeá, Slovakia Online, Historické revue, Muzeum.sk, Guest, Rengl, Kam do mesta


 


S finančnou podporou Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR


 


Otvorené: 9.00 – 17.00 h denne okrem pondelka


 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články