Námet a známka (entomofilatelia)

Výstava oboznamuje o tvorbe poštových známok na základe entomologických podkladov. Boli nimi živé druhy motýľov, chrobákov či ďalších skupín hmyzu a bezstavovcov, ktoré tvorcovia stvárnili na uvedenú ceninu.Filatelistický smer, ktorý sa zaoberá týmto druhom známok je nazývaný entomofilatelia . Do dnešných dní bolo globálne vydaných na svete okolo 4000 kusov známok s námetom hmyzu. Návštevník výstavy má možnosť porovnávať ako sa konkrétnej známkovej krajine podarilo stvárniť rôzne druhy hmyzu na konečný produkt – poštovú známku.

Výstavu sprístupnia 13. 3. 2005, potrvá do 22.3.2005

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.

Vyšla kniha o Tatrách na poštových známkach

Tatranské motívy na poštových známkach je názov novej publikácie, ktorá koncom júna 2009 vyšla vo vydavateľstve I&B v Tatranskej Lomnici. Autor knihy Rastislav Ovšonka v nej približuje poštové známky vydané v období od prvej Československej republiky až po súčasnosť s motívom Tatier.

Najstaršie sakrálne stavby na prvých slovenských eurových známkach

Základnou myšlienkou novej emisie bolo prezentovanie slovenského kultúrneho dedičstva z počiatkov kresťanskej kultúry na Slovensku, nakoľko práve kresťanstvo bolo v minulosti zjednocujúcim prvkom celej Európy. Emisný rad prezentuje historicky vysoko hodnotné a širšej verejnosti málo známe kultúrne pamiatky z obdobia 9. – 13. storočia, ktoré sú roztrúsené po celom území Slovenska.