Nálezy z kniežacej hrobky v Poprade uvidí verejnosť v roku 2011

Obrázok k článku

Unikátne nálezy z kniežacej hrobky v Poprade starej takmer 1 600 rokov uvidí po prvý raz verejnosť koncom roka 2011. V súčasnosti sa ešte rekonštruujú v Nemecku. Popradskú hrobku prirovnávajú významom a zachovalosťou až k Tutanchamónovi a v Európe nemá obdobu. “Máme predmety ako je doska na hranie stolových hier, lopaty, prekrásny sústružený kaviarenský stolík, celý rad drevených nábytkov. Proste to, čo sa archeológovi iba sníva, že také niečo by mohol niekedy nájsť,” povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Výstava nálezov bude buď v Nitre, v Bratislave alebo v Poprade.

Z Popradu – Matejoviec archeológovia previezli ešte v roku 2008 do Múzea v Schleswigu na severe Nemecka zhruba deväť ton materiálu. Veľkú časť z toho tvorila samotná zrubová konštrukcia hrobky. “V nej bol postavený ďalší dom alebo sarkofág, z ktorého máme zachovaný napríklad aj šindel, teda strechu,” hovorí Ruttkay. Hrobka germánskeho kniežaťa pochádza z obdobia sťahovania národov, teda tesne pred príchodom Slovanov. Rozhodujúcu časť nákladov za konzerváciu na seba dobrovoľne prevzalo Múzeum v Schleswigu, kde majú špecialistov práve na rekonštrukciu driev a organických zvyškov. Nemeckí vedci skúmajú a preparujú nálezy pod lekárskym mikroskopom, čo stojí množstvo času a peňazí. “Takýto postup sa, myslím, robí prvýkrát na nejakej archeologickej lokalite v Európe,” skonštatoval Ruttkay. Konzervácia celej hrobky potrvá až do konca roka 2015, mobiliár by mal byť hotový v polovici roka 2011.

“V roku 2016, ak všetko dobre pôjde, by sme veľmi radi otvorili špeciálne múzeum, venované nálezu. Najlepšie samozrejme niekde pri Poprade, máme už vyhliadnuté miesto pri Spišskej Sobote, čo je dnešná časť Popradu hneď oproti Matejovciam,” povedal Ruttkay. Archeológovia chcú, aby bol z múzea taký krásny výhľad na Tatry, aký malo v minulosti aj knieža. Návštevníci múzea si budú môcť pozrieť nálezy z hrobky a tiež sa dozvedieť všetko o celom postupe spracovania a konzervácie hrobky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Nálezy z kniežacej hrobky v Poprade uvidí verejnosť v roku 2

    Ehmm…
    “Máme predmety ako je doska na hranie stolových hier, lopaty, prekrásny sústružený kaviarenský stolík, celý rad drevených nábytkov. Proste to, čo sa archeológovi iba sníva, že také niečo by mohol niekedy nájsť,”
    Tie úvodzovky sú akože citácia riaditeľa AÚ SAV?
    Ak áno dedukujem,že tento restorián zbohatol na sériovej výrobe sústružených kaviarenských stolíkov.To sústruženie ešte chápem ,tie kaviarne menej.
    Začiatky kultúry kávy v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, do Európy prenikla v 17. storočí (prvé kaviarne v Benátkach otvorili v roku 1645), ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí.

    …alebo malo byť “stolík podobný dnešným kaviarenským stolíkom….?
    Vo mne citovaná citácia vzbudzuje dojem germánskeho pitia kávy už v štvrtom storočí a to v tieni Tatier ,teda na území dnešného Slovenska.

Comments are closed.