Najvyššia kostolná veža na Slovensku je v rukách reštaurátorov

Najvyššia kostolná veža na Slovensku je v Spišskej Novej Vsi, meria 87 metrov a od vlaňajška je v rukách reštaurátorov. Veža kostola Nanebovzatia Panny Márie je dnes skrytá pod lešením. To by mali odstrániť v auguste tohto roku, po definitívnom ukončení reštaurátorských prác.Reštaurátori sa sústreďujú najmä na obnovu kamenných prvkov – okien, portálov balkónov, podstavcov pod sochy a kamenných vežičiek a ornamentov, ktoré čistia a konzervujú. Po zreštaurovaní kamenných prvkov, plastík štyroch Evanjelistov a konečnej úprave fasády bude veža kostola opäť dôstojnou dominantou mesta. Do jej obnovy investoval doposiaľ farský úrad asi 800 tisíc Sk, zbierkami pomáhajú veriaci a finančne prispel aj premiér Mikuláš Dzurinda.

Po skončení stavebných prác na veži a demontáži lešenia príde na rad aj oprava západného portálu kostola, na ktorej by sa mal podieľať aj Oblastný reštaurátorský ateliér v Levoči. Ten vlani sponzorsky vykonal prieskumné práce na veži a vyčíslil predpokladané náklady. V súčasnosti jeho pracovníci reštaurujú aj ďalší architektonicky vzácny objekt v Spišskej Novej Vsi – Provinčný dom. Podľa riaditeľa Ivana Tkáča teraz pokračujú práce na spodnej časti fasády, ktorú treba sanovať, v jeseni prídu na rad farebné úpravy a potom, po troch rokoch práce, budú môcť konečne odstrániť lešenie a predstaviť objekt v novom šate.

Obnova pamiatok na Spiši rovnako ako v ďalších regiónoch Slovenska viazne predovšetkým pre nedostatok finančných prostriedkov. V snahe získať pomoc aj spoza hraníc spracovalo vedenie Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči tohto roku sedem projektov, ktorých úspešnosť sa však preukáže najskôr v lete.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na spišskonovoveskú kostolnú vežu treba 9 miliónov

LEVOČA 10. januára 2001 (SITA) – Komplexné zreštaurovanie severného operáku (oporný múr) a balustrády na kostole sv. Jakuba v Levoči v hodnote 8,2 mil. Sk bolo v roku 2000 najvýznamnejšou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Okrem toho, levočskí reštaurátori pokračovali v obnove nástenných malieb v kostole v Červenom Kláštore. Komplexná injektáž klenby a fixácia kamenných rebier v lodi kostola si vyžiadali takmer 0,7 mil. Sk. V Spišskej Novej Vsi sa reštaurátori zamerali na komplexný reštaurátorský prieskum a záchranné práce na fasáde Provinčného domu.

Veža kostola sv. Jakuba na budúci rok už bez lešenia

25. februára 2005 (SITA) – V tomto roku začnú reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči s druhou etapou obnovy veže kostola sv. Jakuba v Levoči. Už v januári začali vyrábať kamenné prvky na vežu. “Hneď ako to dovolí počasie, začneme s výmenou poškodených kamenných prvkov na veži,” uviedol pre SITA riaditeľ ORA Ivan Tkáč.

Levočskí reštaurátori predstavujú svoju tvorbu

LEVOČA 24. mája (SITA) – V objekte historickej Radnice v Levoči sprístupnili dnes výstavu Reštaurátorská tvorba 1995-2000 Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Je to už tretia výstava, ktorou levočskí reštaurátori prezentuje svoju tvorbu. Počas tohto obdobia realizovali takmer sto akcií od reštaurovania obrazov po kompletnú obnovu pôvodných nástenných malieb a rekonštrukčné práce na drevených oltároch a kostoloch. Na výstave je inštalovaná predovšetkým fotografická dokumentácia a textové informácie k jednotlivým akciám reštaurátorov. Dotvárajú ju trojrozmerné exponáty, originály, ktoré reštaurovali pracovníci ORA v Levoči.

Reštaurátorov volajú až keď je najhoršie

LEVOČA 18. decembra 2002 (SITA) – Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči ako jeden z troch ateliérov na Slovensku vykonal v roku 2001 reštaurátorské práce za takmer 14,5 mil. Sk. Rozsahom a objemom prác je levočský ateliér podľa jeho vedúceho Ivana Tkáča najväčšou reštaurátorskou dielňou na Slovensku. Problémom ochrany a reštaurovania pamiatok na Slovensku podľa neho je, že vlastníci volajú reštaurátorov na záchranu pamiatok až keď sú v havarijnom stave.

Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac než havarijný

LEVOČA 5. októbra 2001 (SITA) – Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac ako havarijný,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. Prieskum veže, ktorý vykonali tohto roku pracovníci ORA potvrdil vysoký stupeň poškodenia celých kamenných blokov. Spolu s prieskumom urobili reštaurátori šablóny a sadrové odliatky najviac poškodených prvkov, ktorým hrozí vypadnutie zo steny. Súčasťou prieskumu bolo aj zameranie celej veže, ktoré doteraz neexistovalo.