Najväčšiu pozornosť venovali reštaurátori chrámu sv. Jakuba

Levoča, veža chrámu sv. Jakuba, zdorj: net

Reštaurovanie chrámu sv. Jakuba v Levoči bola vlani najväčšia investičná akcia Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči. Reštaurátori tu vykonali práce za viac ako 116 000 eur. V roku 2012 ukončili obnovu interiéru presbytériá a tesne pred dokončením sú aj práce na obnove exteriéru svätyne. Tieto práce vrátane demontáže lešenia by chceli reštaurátori ukončiť do začiatku Levočskej púte začiatkom júla. Reštaurátori v súčasnosti obnovujú južnú fasádu chrámu. V tejto časti chrámu bude podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivana Tkáča finančne náročná najmä obnova južného vstupu do kostola, kde sa nachádza množstvo kamennej figurálnej výzdoby.

Ak by mali reštaurátori dostatok financií, dokázali by celý chrám sv. Jakuba s dielom Majstra Pavla z Levoče, ktorý patrí k najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku, dokončiť do štyroch rokov. Náklady na dokončenie odhaduje Tkáč na niekoľko miliónov eur. „Len náklady na obnovu spodnej časti veže predstavujú jeden až jeden a pol milióna eur,“ uviedol na tlačovej besede v Levoči Tkáč. V chráme sv. Jakuba začali reštaurátori koncom roku 2012 aj s obnovou asi najvzácnejšej pamiatky, ktorou je hlavný oltár. Kostol sv. Jakuba v Levoči sa nepretržite opravuje už od roku 1996.

Pozornosť levočských reštaurátorov sa vlani nesústredila iba na Levoču. Minulý rok začali reštaurátori s prieskumom a reštaurovaním kostola v Kostoľanoch pod Tríbečom, ktorý je jeden z najstarších zachovaných chrámov u nás a pochádza ešte z predrománskeho obdobia. „O titul najstaršieho kostola zrejme bude súperiť s obcou Kopčany. Kostolík takéhoto typu je veľmi vzácny a unikátny,“ uviedol Tkáč. Podobné stavby sa nachádzajú až v Taliansku. V obnove kostola budú reštaurátori pokračovať aj v tomto roku. Práce pokročili aj v kostole sv. Antona pustovníka v Červenom Kláštore, kde do začiatku letnej sezóny 2013 pribudnú ďalšie zreštaurované sochy z hlavného oltára.

Tento rok si Oblastný reštaurátorský ateliér pripomenie 30 rokov existencie. Toto výročie si chcú reštaurátori pripomenúť jubilejnou výstavou, na ktorej chcú prezentovať predovšetkým posledných päť rokov práce reštaurátorov. Plánujú vydať aj katalóg, v ktorom predstavia prácu ateliéru za celých 30 rokov existencie. Oblastný reštaurátorský ateliér je jeden z dvoch ateliérov Pamiatkového úradu SR. Druhý, ale oveľa menší, sa nachádza v Bratislave. V roku 2012 vykonali reštaurátori práce v celkovom objeme takmer 410 000 eur.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnova chrámu sv. Jakuba v Levoči

Obnova gotického chrámu sv. Jakuba v Levoči bola v minulom roku najväčšou investičnou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči. V minulom roku ukončili reštaurátori obnovu sakristie a začali pracovať na exteriéri a interiéri svätyne kostola. V roku 2010 vykonali reštaurátori na chráme sv. Jakuba práce v hodnote takmer milión eur. Obnova svätyne chrámu sv. Jakuba potrvá podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru Ivana Tkáča do roku 2012. Náklady na obnovu tejto časti kostola odhaduje Tkáč na 1,2 milióna eur. Po dokončení obnovy svätyne zostane reštaurátorom obnoviť už len južnú stranu a časť veže kostola. Ešte do Veľkej noci by sa mali do interiéru kostola vrátiť aj zreštaurované náhrobné epitafy z krstnej kaplnky.

Reštaurátori pôsobia v Levoči už 20 rokov

LEVOČA 12. júna 2003 (SITA) – Kostol sv. Jakuba v Levoči, kláštorný kostol v Červenom Kláštore a mauzóleum Andrassyovcov v Trebišove sú prioritami, na ktorých v súčasnosti pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči. Tohto roku by malo byť ukončené južné nárožie s priľahlou balustrádou na kostole sv. Jakuba v hodnote 17 mil. Sk.

Dvadsaťpäť rokov reštaurátorského ateliéru v Levoči

12. júna 2008 – Doteraz finančne, materiálovo a časovo najnáročnejším dielom, ktoré stále nie je ukončené, je obnova exteriéru chrámu sv. Jakuba v Levoči. Intenzívne sa tejto národnej kultúrnej pamiatke venujú reštaurátori od roku 1996.
Za 12 rokov reštaurátorských prác sa na tejto akcii preinvestovalo približne 60 mil. Sk. Ďalšie prostriedky stálo reštaurovanie mobiliáru samotného kostola. Tkáč sa ani nepokúša odhadnúť termín ukončenia prác na exteriéri kostola. „Všetko bude závisieť od finančných prostriedkov,“ uviedol vedúci ORA. Koncom 90-tych rokov odhadovali reštaurátori rozsah prác na exteriéri kostola sv. Jakuba na 200 mil. Sk.

Veža kostola sv. Jakuba na budúci rok už bez lešenia

25. februára 2005 (SITA) – V tomto roku začnú reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči s druhou etapou obnovy veže kostola sv. Jakuba v Levoči. Už v januári začali vyrábať kamenné prvky na vežu. “Hneď ako to dovolí počasie, začneme s výmenou poškodených kamenných prvkov na veži,” uviedol pre SITA riaditeľ ORA Ivan Tkáč.