Najstaršie múzeum s cennými exemplármi nemá peniaze

SARAJEVO 14. októbra (SITA/AFP) – Bosnianske národné múzeum v Sarajeve, ktoré je najstarším v krajine a vlastní veľmi cenné exempláre, vo štvrtok informovalo, že pre nedostatok finančných prostriedkov je nútené uzavrieť svoje dvere pre verejnosť. V stanovisku múzea sa uvádza, že ho uzavrú v piatok, aby “upozornili” na finančnú krízu. Tento kultúrny stánok, založený v roku 1888, potrebuje dvojnásobok zdrojov oproti súčasnému rozpočtu. Múzeu chýbajú prostriedky na platy, vykurovanie a na iné dôležité výdavky, uviedla zástupkyňa vedenia múzea Margita Gavrilovičová. Jedným z najcennejších exemplárov je pritom sarajevský Haggadah – židovská kniha obradov, biblických príbehov, modlitieb a žalmov napísaná okolo roku 1314 v Španielsku. Jej hodnota sa odhaduje na vyše 566 milión eur.

Medzinárodní donori poskytli múzeu v roku 2002 okolo 76 tisíc eur na zabezpečenie vhodných podmienok pre zachovanie knihy. Gavrilovičová uviedla, že prostriedky nemajú na dennú réžiu. “Peniaze sa investovali, ale teraz nemáme dosť prostriedkov, aby sme zaplatili údržbu klimatizácie a bezpečnosť,” dodala. Pred vojnou v Bosne (1992-95) navštívilo múzeum počas roka okolo 100 000 ľudí, po konflikte sa návštevnosť znížila na 10 000.

(SITA, gb;jf), 0366

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aténske múzeum bude počas LOH otvorené

ATÉNY 23. júna 2004 (SITA/AFP) – Grécke archeologické múzeum, jedna z najväčších turistických atrakcií v Aténach, do zahájenia olympijských hier v auguste sprístupní verejnosti väčšiu časť priestorov, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov podrobili renovácii, oznámil v stredu riaditeľ múzea Nikolaos Kaltsas.

V trnavskom múzeu chýbajú ďalšie umelecké predmety

BRATISLAVA/TRNAVA 20. októbra 2004 (SITA) – V Západoslovenskom múzeu v Trnave chýbajú ďalšie umelecké predmety. Ešte v marci zmizli z múzea predmety za zhruba milión korún a ako agentúru SITA informoval zástupca trnavského policajného hovorcu Viktor Plézel, v pondelok pracovníčka múzea oznámila ďalšiu krádež umeleckých predmetov.

Vlaňajšie hospodárenie so schodkom viac ako 19 miliónov

Zlé hospodárenie SNM skúmajú odborníci, príčinou môžu byť neúnosné náklady na prevádzku nehnuteľností a zvýšené ceny energií: BRATISLAVA 15. apríla 2004 (SITA) – Slovenské národné múzeum (SNM) skončilo minuloročné hospodárenie so schodkom vyše 19 miliónov korún, informoval na dnešnej tlačovej besede v Bratislave generálny riaditeľ SNM Peter Maráky. “Napriek zvýšeniu vlastných tržieb a výnosov oproti roku 2002 o tri milióny korún financie nepostačovali,” povedal Maráky.

Leteckému múzeu darovalo Belgicko vrtuľník

KOŠICE 14. októbra 2004 (SITA) – Vojenský vrtuľník Alouette 2 pribudol do tzv. galérie prezidentských lietadiel Leteckého múzea, ktoré je súčasťou Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Exponát ako dar Belgického kráľovstva odovzdal vo štvrtok zástupcom múzea belgický veľvyslanec Olivier Belle a vojenský atašé José Warnez.
Letecké múzeum je v súčasnosti neprístupné pre verejnosť, pretože sa v jeho areáli stavajú dva výstavné hangáre, pričom v jednom z nich má byť galéria. Hangár má stáť okolo 19 miliónov korún a v súčasnosti už na stavbe preinvestovali vyše dvanásť mil. Sk. Letecké múzeum majú sprístupniť verejnosti v máji na budúci rok.