Najstarší známy hominid nie je spoločným predkom ľudí a opíc

Kostra hominida stará 4,4 milióna roka, ktorú našli v roku 1992 v africkej Etiópii, dokazuje, že ľudia sa nevyvinuli z ľudoopov podobných šimpanzom. Zistil to medzinárodný tím odborníkov vedený Timom Whiteom z americkej University of California Berkeley.

Tvor s vedeckým pomenovaním Ardipithecus ramidus je pravdepodobne najstarším známym hominidom, ale nie je spoločným predkom ľudí a moderných ľudoopov. Ardi, ako samicu tohto hominida experti neoficiálne nazvali, bola vysoká 1,2 metra a aj keď mala ruky podobné šimpanzom, kráčala vzpriamene ako moderný človek. Predpokladá sa, že nešlo o príliš agresívny druh, nakoľko mu chýbali dlhé, ostré tesáky. Taktiež zuby boli takmer rovnako veľké u oboch pohlaví. Mozog bol v celku malý, umiestnený podobne ako u rodu Australopithecus alebo moderných ľudí, z čoho vyplýva, že Ardi mala podobné vizuálne a priestorové videnie ako človek.


Vedci taktiež zdôrazňujú, že všeobecne rozšírené presvedčenie, že ľudoopy sa na rozdiel od ľudí prestali v určitom štádiu vyvíjať, je mylná. Ich spôsob chôdze nie je prejavom nižšieho stupňa vývoja, ale prispôsobenia sa pralesnému prostrediu. Predpokladá sa, že vývojová línia ľudí a šimpanzov sa rozdelila pred 6 až 7 miliónmi rokov, aj keď niektoré výskumy naznačujú, že to mohlo byť len pred štyrmi miliónmi rokov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pred osemdesiatimi rokmi po prvýkrát objavili Pekinského muža

Presne pred osemdesiatimi rokmi sa čínskemu paleontológovi Peiovi Wenzhongovi podarilo v jednej jaskyni vykopať kompletnú lebku, ktorá vyvolala senzáciu. Lebka patrila mužovi, ktorý sa neskôr stal známy ako Pekinský muž a bol najväčším objavom tohto typu v Ázii. Spôsobil toľký obdiv, že sa začal považovať za chýbajúci článok, ktorý potvrdzoval Darwinovu evolučnú teóriu a stala sa z neho legenda. Posledné štúdie čínskych vedcom dokazujú, že spomínaný exemplár Homo erectus pekinensis je starý približne 780-tisíc rokov, čo je o 200-tisíc rokov viac, ako sa na začiatku myslelo.