Najkrajšiu fasádu má vraj spišskonovoveský Provincný dom

LEVOČA – Reštaurátorské ateliéry v Levoči vyvíjali v minulom roku aktivity aj v Spišskej Novej Vsi, kde je sústredené tiež množstvo vzácnych historických pamiatok. Jednou z nich je spišskonovoveský Provinčný dom, v ktorom dnes sídli Múzeum Spiša.

„Práve Provinčný dom bol pre nás mimoriadne zaujímavou akciou na Spiši. Mám na mysli fasádu tohto objektu. Tu sme zrealizovali komplexný reštaurátorský prieskum a záchranné reštaurátorské práce. Konkrétne išlo o spojenie omietky, ktorá bola už oddelená od muriva,“ uviedol vedúci oblastných ateliérov v Levoči Ing. Ivan Tkáč.

Je presvedčený, že tento objekt si zasluhuje veľkú pozornosť. „Tento objekt má v súčasnom Košickom kraji podľa môjho názoru najkrajšiu fasádu. Pamiatka by si zasluhovala väčšiu pozornosť aj zo strany predstaviteľov samotného mesta Spišská Nová Ves, pretože sa nachádza v centre diania. Už len význam tejto stavby, ktorý prezrádza názov Provinčný dom, hovorí, že súvisí so značnou časťou histórie tohto mesta,“ vysvetľuje I. Tkáč.

Zaujímavou a zároveň významnou bola podľa slov vedúceho levočských ateliérov aj atrakcia, ktorú zrealizovali taktiež v Spišskej Novej Vsi. „Bol to prieskum veže, ktorá je najvyššia na Slovensku. Realizovali sme ho na požiadanie tunajšieho mestského úradu. Suma, ktorá sa tu odhaduje na kamenárske a sčasti aj drevárske práce, teda na celkovú obnovu veže, sa dnes odhaduje na deväť miliónov korún,“ dodáva na margo zaujímavej aktivity reštaurátorov I. Tkáč.

(dan)



Publikované na: www.sme.sk dňa 16. 1. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na spišskonovoveskú kostolnú vežu treba 9 miliónov

LEVOČA 10. januára 2001 (SITA) – Komplexné zreštaurovanie severného operáku (oporný múr) a balustrády na kostole sv. Jakuba v Levoči v hodnote 8,2 mil. Sk bolo v roku 2000 najvýznamnejšou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Okrem toho, levočskí reštaurátori pokračovali v obnove nástenných malieb v kostole v Červenom Kláštore. Komplexná injektáž klenby a fixácia kamenných rebier v lodi kostola si vyžiadali takmer 0,7 mil. Sk. V Spišskej Novej Vsi sa reštaurátori zamerali na komplexný reštaurátorský prieskum a záchranné práce na fasáde Provinčného domu.

Levočskí reštaurátori sú hrdí na obnovené stredoveké maľby v Martinčeku

Levoča 17. decembra 2002 (TASR) – Ukončiť obnovu fasády Provinčného domu v Spišskej Novej Vsi a stredovekých malieb v kostole sv. Martina v Martinčeku pri Ružomberku sa podarilo v tomto roku pracovníkom Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Jeho riaditeľ Ivan Tkáč na dnešnej tlačovej besede zdôraznil, že na záchrane pamiatok v rôznych častiach Slovenska zrealizovali od začiatku roka práce za 12,5 milióna korún. Dodal, že objem mohol byť vyšší, ale v auguste museli pristúpiť na priame platby dodávateľom.

Mesto Spišská Nová Ves má svojich sedem divov

Obyvatelia a návštevníci Spišskej Novej Vsi v ankete rozhodli o siedmich divoch mesta. Takmer všetky divy Spišskej Novej Vsi môžu návštevníci obdivovať celoročne. Jeden zo siedmich divov mesta Spišská Nová Ves môžu vidieť a zažiť obyvatelia a návštevníci mesta len raz ročne, keďže ide o tradičný Spišský trh, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste z celkovo 31 nominovaných pozoruhodností mesta. Najviac hlasov v ankete získal rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Kostol je výnimočný najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, ktorá meria 87 metrov.