Nahí návštevníci výstavy nemusia platiť vstupné

Leopoldovo múzeum vo Viedni sprístupní 29. 7. 2005 výstavu erotických malieb známych umelcov Egona Schieleho a Gustava Klimta bezplatne pre tých návštevníkov, ktorí sa na diela prídu pozrieť nahí, alebo maximálne v plavkách.”V horúcom lete majú ľudia tendenciu skôr chodiť na pláž ako do múzea, lebo tam sa môžu prechádzať vyzlečení. Mysleli sme, že keď sa budú môcť vyzliecť i u nás, bude pre nich výstava príťažlivejšia,” povedala hovorkyňa múzea Verena Dahlitzová.

Výstava bola pod názvom Holá pravda otvorená v polovici mája. Prvý raz sa do Viedne zhromaždili najostrejšie diela rakúskych maliarov Klimta, Schieleho a Oskara Kokoschku, ktoré na začiatku 19. storočia považovali za škandalózne, lebo ľudskú sexualitu zobrazovali bez akýchkoľvek tabu.

(čtk), www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Deň múzeí: Trnava, Žilina

Západoslovenské múzeum Trnava, Noc v múzeu – Svetlo v tmách – v rámci toho sú pripravené podujatia a prehliadka expozícií a výstav a to: 20,00 – vernisáž výstavy Petrolejové lampy a výstavy Naiva z Kovačice, 21,00 – 21,30 Performance pre fotografov: Svetlá v oknách múzea, 22,00 Večer poézie v spolupráci s Literárnym klubom Trnava, 24,00 Polnočný koncert a počas večera bude možné vypiť si kávu alebo čaj v štylizovanej kaviarničke na II. poschodí múzea, Dátum konania: 14. máj 2005 od 19,30 do 01,00 hod. Vstupné: zdarma