Nadačný projekt podporí obnovu fresiek v čerínskom kostole

Obrázok k článku

Nástenné maľby zo 14. a 15. storočia v kostole nad dedinou Čerín v Banskobystrickom okrese sa dočkajú obnovy. Fresky zaujali najviac hlasujúcich v súťaži Nadácie VÚB o grant na záchranu fresiek. Za fresku v Kostole sv. Martina biskupa v Čeríne hlasovalo 44 491 ľudí. Obnovovať sa začne o niekoľko mesiacov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Všeobecnej úverovej banky (VÚB) Alena Walterová. Do hlasovania sa celkovo zapojilo vyše 94-tisíc ľudí.

 

O podporu Nadácie VÚB sa tento rok uchádzalo osem vzácnych fresiek z celého Slovenska. Súboj o to, kto získa prostriedky na reštaurovanie, spojil ľudí so záujmom o kultúrne dedičstvo z celých regiónov. “Ľudia organizovali koncerty, v niektorých obciach sa hovorilo o hlasovaní aj počas nedeľnej omše. Do poslednej chvíle boli šance vyrovnané,” uvádza sa ďalej v tlačovej správe Nadácie VÚB.

 

Jednoloďový ranogotický kostol nad dedinou Čerín neďaleko Banskej Bystrice vyzdobili nástennými maľbami počas 14. a 15. storočia. Za najcennejší je považovaný práve Kristologický cyklus od Majstra z Čerína, ktorého rukopis v sebe nesie talianske vplyvy zmiešané s prvkami zaalpskej gotiky. Časť fresiek bola poškodená delostreleckou paľbou počas 2. svetovej vojny. Niektoré maľby boli reštaurované v druhej polovici 20. storočia, avšak obnova ostala neukončená, informovala nadácia, ktorá dlhodobo pomáha pri obnove kultúrneho dedičstva v programe Poklady môjho srdca.

 

V predchádzajúcich ročníkoch podporila Nadácia VÚB obnovu renesačnej zvonice vo Vrbove, vežových hodín v Trnave a Prešove, mestskej brány v Komárne a historických portálov v Levoči, Devíne a Košiciach. Naposledy si grant vybojovali Spišiaci na rekonštrukciu vitrážového okna v Spišskej Kapitule. Kompletné výsledky aktuálneho hlasovania možno nájsť na webstránke https://www.vub.sk/fresky/.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Renesančná zvonica vo Vrbove

Zvonica vo Vrbove bola postavená pravdepodobne ešte v 16. storočí v gotickom štýle. Neskôr, v roku 1644, bola renesančné prestavaná a dostala súčasnú podobu. Zvonicu opravovali už v roku 1726 a neskôr v roku 1971, kedy bola reštaurovaná výzdoba fasády. Po 40 rokoch od poslednej rekonštrukcie však zvonica bola už v dosť zlom stave. Srdcom zvonice sú tri zvony, ktoré nesie drevená zvonová stolica. Najstarší zvon pochádza zo 14. storočia a uliali ho v najvýznamnejšej gotickej zvonolejárskej dielni v Spišskej Novej Vsi. Rovnakého pôvodu je aj veľký zvon z roku 1515. Tretí zvon uliali v roku 1653 v Prešove. Malý zvon, ktorý sem v roku 1922 priniesli z Ľubických kúpeľov, sa nepoužíva.