Na Zvolenskom zámku dnes priblížia uhorské kráľovské klenoty

Obrázok k článku

Detaily o privezení Svätoštefanskej koruny na Zvolenský zámok sa napriek koncentrovanej pozornosti historikov a príbuzných vedných disciplín podarilo ozrejmiť až v poslednom desaťročí. Túto problematiku dnes o 18:00 priamo zámku vo Zvolene priblíži kurátorka zbierok starého umenia Slovenskej národnej galérie (SNG) Zuzana Ludiková v prednáške v rámci pravidelného cyklu “To najlepšie, čo doma máme”. Agentúre SITA poskytla informácie o podujatí programová pracovníčka SNG Jana Oravcová.

 

Korunu dal podľa kurátorky odviezť z Bratislavy Gabriel Bethlen cez Nitru, Trenčín do Zvolena, potom do Košíc, Prešova, Ecsedu a so zámerom vrátenia Ferdinandovi II. opäť do Košíc. V pohnutých časoch v rokoch 1619 – 1621 sa strážcom uhorskej kráľovskej koruny javilo, že Zvolenský zámok by sa mohol stať trvalým miestom úschovy kráľovských cenností. „V tomto duchu upravili aj miesto ich úschovy. Viac o tom prezrádzajú namaľované obrazy ako písomnosti. No najlepšie to možno priblížiť priamo na mieste, návštevou Zvolenského zámku,“ pozýva na špecializovaný výklad Ludiková, ktorá aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied.

 

Pod názvom “To najlepšie, čo doma máme” pokračuje Slovenská národná galéria v cykle kurátorských výkladov pre návštevníkov v roku 2017 na Zvolenskom zámku. Ide o pravidelné špecializované výklady, v rámci ktorých kurátori SNG raz mesačne predstavia dielo, ktoré vo svojom zbierkovom fonde považujú za najzaujímavejšie.

 

Národná kultúrna pamiatka Zvolenský zámok je súčasťou SNG od roku 1965. Priestory stredovekého zámku ponúkajú návštevníkom veľkú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia.

 

Pohľad na hrad z juho-východnej strany

Obrázok k článku

Vzdušný pohľad z južnej strany

Obrázok k článku

Svätoštefanská koruna

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články