Na zvolenskom Pustom hrade pokračuje výskum aj obnova

Obrázok k článku od zora.

Na Pustom hrade nad Zvolenom pokračuje rozsiahly výskum a obnova, ktoré už od roku 1992 financuje samospráva mesta. Pre návštevníkov tejto pamiatky dokončujú v sedle pri Dolnom hrade zrubové infocentrum. Mesto Zvolen plánuje zastrešiť palác Horného hradu tak, aby tam mohla vzniknúť napríklad výstavná miestnosť. Ako informovala agentúru SITA referentka pre styk s verejnosťou na Mestskom úrade vo Zvolene Eva Ježovičová, v budúcnosti by v areáli mohla pribudnúť aj peňazokazecká dielňa a ďalšie objekty.

 

Výskum na Pustom hrade už desať rokov vedie Ján Beljak. So svojím tímom pokračuje vo výskume tam, kde v minulom roku skončili. „Do konca októbra plánujeme zrealizovať sanáciu južnej línie opevnenia pri veži Dolného hradu a časť spojovacieho múru s prvou vstupnou bránou. Na Hornom hrade plánujeme opraviť murivá priečnej hradby a severnej línie opevnenia takzvaného Dončovho hradu, ktoré táto zima značne poškodila,“ priblížil archeológ. Rozsiahle práce sa môžu realizovať aj vďaka finančnej podpore z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Vďaka týmto financiám môžeme na hrade až na päť mesiacov zamestnať dvadsať pracovníkov, ktorí robia náročné výkopové práce a pomáhajú pri výskume i obnove Pustého hradu,“ doplnil Beljak.

 

Od polovice júla sa výskum Archeologického ústavu SAV a Katedry archeológie UKF v Nitre presunie z Dolného na Horný hrad. „Na viacerých miestach budeme skúmať detaily stavebného vývoja jednotlivých objektov Horného hradu,“ povedal Beljak a dodal, že sondami preskúmajú plochy, kde je v budúcnosti plánované umiestnenie mobiliáru v rámci komplexnej architektonicko-urbanistickej koncepcie areálu Pustý hrad.

 

Počas letnej sezóny sa uskutoční Medzinárodná letná škola archeológie, ktorú podporil Medzinárodný vyšehradský fond a Banskobystrický samosprávny kraj. „Každoročne sa na nej zúčastňujú desiatky študentov z celej strednej Európy, ktorí si domov odnášajú poznatky, ale aj zážitky,“ doplnil archeológ.

 

V roku 2018 si mesto Zvolen pripomína 775. výročie udelenia mestských privilégií uhorským kráľom Belom IV., ktorý sa pričinil aj o výstavbu viacerých objektov na Pustom hrade. „Viac sa dozvedia návštevníci hradu napríklad počas septembrového výstupu na Pustý hrad a najkrajšie nálezy si budú môcť od 13. septembra pozrieť na Zvolenskom zámku na veľkej výstave Dedičstvo Karola Veľkého,“ uviedol Beljak k propagácii hradu.

 

Foto: wikimedia.org,

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články