Na zoznam UNESCO pribudol aj moskovský Novodevičí kláštor

Rusko má v porovnaní s inými krajinami sveta stále málo pôvodných zachovaných historických pamiatok. Aspoň to si myslí ruský minister kultúry a masovej komunikácie Alexander Sokolov. Situácia sa však lepší, pretože v júli pribudol na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO moskovský Novodevičí kláštor. Certifikát UNESCO dorazil do Ruska v týchto dňoch.”Tento dokument je dôležitým svedectvom o tom, ako sa v Rusku začíname správať k pamiatkam,” povedal Sokolov. Najväčším problémom je podľa neho uchovať si kultúrne pamiatky v pôvodnom stave.

Novodevičí kláštor, ktorý založili na začiatku 16. storočia, v sebe uchováva “harmóniu svetského a duchovného”. Kláštor obklopený z troch strán riekou Moskvou plnil v minulosti funkciu pevnosti. Biele steny a zlaté kopuly predznamenávajú jeho názov – devičij znamená v ruštine panenský, dievčenský. Dnes plní objekt pôvodnú kláštornú funkciu a zároveň je v ňom historické múzeum. Moskovčania a návštevníci ruskej metropoly si obľúbili aj miestny cintorín, kde sú pochované osobnosti ruského kultúrneho a spoločenského života.
Kláštor tento rok oslavuje 480. výročie svojho založenia a zároveň si nedávno tunajší mnísi pripomenuli desať rokov od znovuobnovenia kláštorného života. “V priebehu vekov bol kláštor svätyňou, miestom, kadiaľ kráčala história ruského štátu,” povedal Juvenalis.
V júli bol na zoznam UNESCO novopripísaný aj ruský Wrangelov ostrov, svoje miesto na ňom má aj moskovský Kremeľ, Červené námestie, chrámy vo Vladimire a Suzdale, architektonické súbory Trojicko-sergejevskej lavry (kláštora) a kazanského Kremľa, ale aj jazero Bajkal či sopky na Kamčatke.

Zdroj: (čtk), SME

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový cyklochodník spojí dve kultúrne pamiatky

Slovenskú obec Červený Kláštor a poľskú obec Śromowce Niźne spojí cykloturistický chodník. „Prešiel nám projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, ktorý spojí dve kultúrne ustanovizne, a to drevený kostolík v Śromowciach Niźnych a Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore,“ povedal pre SITA starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.