Na zámku v Hlohovci si pripomenú majiteľa panstva Jozefa Erdödyho

Obrázok k článku

Život bývalého majiteľa Hlohovského panstva Jozefa Erdödyho priblíži v nedeľu 21. februára záujemcom o históriu v priestoroch Hlohovského zámku riaditeľ miestneho Vlastivedného múzea Jozef Urminský. Ide o jedno z ďalších podujatí občianskeho združenia Zámok Hlohovec, ktoré sa snaží nielen postupnými krokmi obnovovať túto zanedbanú národnú kultúrnu pamiatku, ale ju aj propagovať. Prednáška v obnovených renesančných miestnostiach zámku sa začína o 16:00.

 

Jozef Erdődy (1754 – 1802), uhorský kancelár a minister, sa zaslúžil o zveľadenie zámockého parku v Hlohovci, dal mu jeho dnešnú podobu s terasami a vzácnymi platanmi, postavil empírové divadlo, jazdiareň, stajne, veľký skleník.

 

Občianske združenie Zámok Hlohovec vzniklo pred dvoma rokmi s cieľom zachrániť chátrajúci zámok. Odvtedy zorganizovalo množstvo brigád zameraných na čistenie a menšie opravy rozsiahleho zámockého areálu. Členovia združenia nesúhlasili s plánovaným predajom zámku investorovi. Spoločnosť s ruským kapitálom, ktorá plánovala zámok kúpiť a prerobiť na hotel, začiatkom roka primátorovi Miroslavovi Kollárovi oznámila, že pre požiadavky pamiatkarov od zámeru odstupuje.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články