Na zámku sa začal Týždeň vedy a techniky pre žiakov a študentov

Pre žiakov a študentov základných a stredných škôl je určený seriál prednášok múzejníkov v rámci Týždňa vedy a techniky, ktorý sa dnes začal aj v Bojnickom zámku. S úvodnou prednáškou vystúpil historik umenia a riaditeľ tamojšieho múzea Ján Papco. Pripravil si rozprávanie, doplnené projekciou fotografií, o tajomnom a pomerne málo známom barokovom maliarovi Františkovi Antonovi Palkovi (1717 – 1766). Papco už niekoľko rokov robí výskum o tvorbe tohto umelca a pripravuje o ňom aj monografiu. Mladí návštevníci sa tak mohli dozvedieť najnovšie poznatky o tomto maliarovi, doteraz neznáme aj odbornej verejnosti.

Palko bol srbského pôvodu, pôsobil však v Bratislave a bol dvorným maliarom viacerých vysokých cirkevných hodnostárov. Napokon sa dostal do Viedne, kde maľoval aj členov kráľovskej rodiny, okrem iných aj uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu, jej syna Jozefa II. a ďalších. Aj v Bojnickom zámku majú niekoľko jeho obrazov.
V ďalších dňoch bude žiakom a študentom prednášať historička umenia Katarína Malečková. Predstaví mimoriadne cennú a rozsiahlu zbierku hodín z depozitov múzea. Hodiny totiž boli v minulých storočiach nielen úžitkovým predmetom, ale mali aj dekoratívnu, estetickú a symbolickú hodnotu.

Zážitok sľubuje aj prednáška reštaurátora akademického maliara, Jaroslava Solárika, ktorý na konkrétnych príkladoch bude prezentovať záchranu cenných umeleckých diel.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.