Na záchranu Banskoštiavnickej Kalvárie pôjde 20 miliónov

V priebehu desiatich rokov pôjde na záchranu banskoštiavnickej Kalvárie 20 miliónov korún. Desaťročnú zmluvu o spolupráci a finančnej podpore projektu podpíšu vo štvrtok v Bratislave Nadácia VÚB a združenie Kalvársky fond. Agentúru SITA o tom informovala manažérka firmy Dynamic Relations 2000 Eva Sérová. Spresnila, že počas tohto obdobia nadácia poskytne fondu 20 miliónov, čo je historicky najväčší príspevok súkromnej firmy na konkrétny projekt v oblasti kultúry.

Baroková pamiatka banskoštiavnická Kalvária, ktorá patrí pod ochranu UNESCO je dlhodobo v dezolátnom stave, a v roku 2007 bola zaradená medzi 100 najohrozenejších pamiatok sveta organizácie World Monument Fund. Žiadna iná pamiatka na Slovensku nie je do tohto zoznamu zaradená. Celkové náklady na jej rekonštrukciu sa odhadujú na 100 miliónov korún. Bez príspevku Nadácie VÚB, ktorá sa stala generálnym partnerom Kalvárskeho fondu, by sa práce na záchrane Kalvárie nemohli rozbehnúť. “Vítame spoluprácu medzi občianskymi aktivistami, vlastníkmi Kalvárie a privátnym sektorom, ktorej cieľom je záchrana kultúrneho dedičstva,” uviedol predseda Slovenskej komisie pre UNESCO Ľudovít Molnár a dodal, že v tom vidia jednu z efektívnych foriem manažmentu vzácnych historických pamiatok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kalvária sa dočkala

Banskoštiavnická Kalvária je jednou z vôbec najvýznamnejších barokových pamiatok Slovenska. Jej zúfalý stav už roky trápi nielen obyvateľov Banskej Štiavnice, ale aj domácu a svetovú odbornú verejnosť.

Odpovede

  1. Na záchranu Banskoštiavnickej Kalvárie pôjde 20 miliónov

    Študujem výtvarnú výchovy tretí rok a na jeseň minulého roku sme so spolužiakmi absolvovali trojdennú exkurziu do Banskej Štiavnice. Z Kalváre som bola pravdupovediac zhrozená. Chce to silný žalúdok kompetentných, keď dopustia chátranie,,svetového dedičstva”.Dúfam,že tých 20mil.bude aspoň malou náplasťou na rany a jazvy, ktorými sa ,,hrdo pýši” svojim obdivovateľom…

Comments are closed.