Na webe národnej knižnice pribudli historické herbáre

Obrázok k článku

Liečivé rastliny a ich blahodarné účinky tak, ako ich vnímali v ďalekej i nedávnej histórii možno spoznať vďaka digitalizácii Slovenskej národnej knižnice (SNK). Národná knižnica zverejnila na svojej webstránke http://www.dikda.eu v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív šesť herbárov alebo zbierok sušených rastlín z 15., 16. a 20. storočia. Generálnu riaditeľku SNK Katarínu Krištofovú teší, že môžu verejnosti predstaviť niekoľko zaujímavých a vzácnych diel z depozitu knižnice.

„V stredoveku sa herbár chápal ako kniha o liečivých rastlinách. Stredoveké herbáre prinášali množstvo informácií o účinkoch bylín a ich príprave, ktoré sa využívali v liečiteľstve, mali vysokú odbornú úroveň a v meštianskych domácnostiach sa používali ako praktické príručky k liečeniu a často aj k vareniu,” pripomenula Krištofová. Som veľmi rada, že verejnosti môžeme predstaviť niekoľko takýchto zaujímavých a vzácnych zbierok z nášho depozitu“, povedala Krištofová.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SNK Miriam Štefková, najstarším herbárom vo fondoch SNK je herbár Johannesa von Cubu Hortus sanitatis, ktorý bol vytlačený v roku 1485 u Petra Schöffera v Mohuči (Mainz, Nemecko). Dielo obsahuje zoznam liečivých rastlín, stromov, hornín, ich popisy, výskyt a ich využitie na liečebné účely. Dodnes najznámejší herbár je Mattioliho herbár zo 16. storočia. Jeho pôvodca Pietro Andrea Mattioli bol taliansky lekár a botanik a jeho záujem o botaniku pramenil zo záujmu o lekárske využitie rastlín. Mattioli pôsobil aj v Prahe ako osobný lekár arcikniežaťa Ferdinanda Tyrolského a v roku 1562 vyšlo v preklade Tadeáša Hájka z Hájku české vydanie jeho herbára. Slovo herbár má pôvod v latinčine, pôvodné slovo herba znamená rastlinu.

Slovenská národná knižnica sídliaca v Martine pokračuje v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana. Zdigitalizované diela sa dajú voľne sprístupniť, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, teda po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.