Na výrobu dýky faraóna Tutanchamóna použili železo z meteoritu

Obrázok k článku

Železnú dýku, ktorú pochovali s múmiou egyptského faraóna Tutanchamóna, vyrobili z materiálu pochádzajúceho z meteoritu. Tvrdia to talianski a egyptskí vedci, ktorí zbraň podrobili neinvazívnej röntgenovej analýze. Pomocou nej sa pokúšali zistiť pôvod neskorodovanej čepele, ktorú pre vtedajšie egyptské kovotepectvo označili za unikátnu. Výsledky výskumu publikovali v magazíne Meteoritics & Planetary Science.

 

“Vysoké percento niklu naznačuje, že železo pochádza z meteoritu,“ skonštatovala vedúca výskumu Daniela Comelli z Politecnico di Milano. Na mimozemský pôvod kovu má taktiež upozorniť prítomnosť kobaltu. Odborníci v rámci výskumu preto porovnali zloženie dýky so zložením známych meteoritov v okruhu dvetisíc kilometrov okolo egyptského pobrežia Červeného mora. Zhodu našli pri vesmírnom telese, ktoré na Zem dopadlo približne 240 kilometrov západne od Alexandrie a obsahovalo podobné hodnoty spomínaného niklu a kobaltu. Vedci v štúdii tiež uviedli, že starovekí Egypťania meteorické železo používali na výrobu ozdobných a ceremoniálnych predmetov, pričom si jeho mimozemský pôvod uvedomovali približne o dvetisíc rokov skôr než západné civilizácie.

 

Spomínanú dýku s ozdobnou zlatou rukoväťou a zlatým puzdrom s motívom ľalie a vtáčích pier objavil v roku 1925 anglický archeológ Howard Carter v látkach, ktorými bol panovníkova múmia ovinutá. Faraóna z 18. dynastie starovekého Egypta mumifikovali pred viac ako 3300 rokmi. Jeho zbraň momentálne vystavujú Egyptskom múzeu v Káhire.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zo Švajčiarska vrátili palec faraóna Achnatona

Palec z nohy faraóna Achnatona vrátili do Egypta viac ako sto rokov po tom, čo ho ukradli. Informovala o tom v stredu egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Do Egypta ho vrátili počas slávnostného podpísania zmluvy so Švajčiarskom o vrátení starovekých artefaktov. “Palec je späť v Egypte a bude vystavený v múzeu v Káhire,” uvádza sa vo vyhlásení. Prst Achnatona, ktorého otcovstvo faraóna Tutanchamóna potvrdili na základe testov DNA, ukradli v roku 1907 počas skúmania jeho kostí. Jeho osudy po roku 1907 nie sú známe. Pred vrátením do krajiny pôvodu ho mal Frank J. Rühli z Zürišskej univerzity, ktorý ho získal “vďaka svojim osobným kontaktom” v “inej európskej krajine,” uviedol istý diplomat pre agentúru AFP. Egypt vďačí návratu ďalšej pamiatky vedcovej “súkromnej iniciatíve”.

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, tritisíc rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie. Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. “Iné sochy mali vždy niečo odlomené,” uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. “V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené,” dodal.

Odpovede

  1. Niekoľko doplňujúcich

    Niekoľko doplňujúcich informácií:

    Opis dýky podľa pôvodnej katalógovej karty č. 256k, The Howard Carter Archives.
    Zlatá rukoväť zdobená granulovaným zlatom a šiestimi prstencami s emailovým dekorom (technika cloisonné). Hlavica z kryštálu. Na čepeli päť hrdzavých škvŕn. Pošva zo zlata zdobená obvodovým dekorom a motívom peria. V dolnej časti hlava šakala.

    Celková dĺžka: 342 mm
    Dĺžka pošvy: 223 mm

     

Comments are closed.