Na Trenčianskom hrade vymenia desiatky okien

Obrázok k článku

Na Trenčianskom hrade zavládol od pondelka pracovný ruch. Na Barborinom a Ľudovítovom paláci vymení v nadchádzajúcich dňoch dodávateľská firma z Ilavy štyridsaťosem okien. Pre stavebné práce bude dočasne obmedzený vstup do niektorých častí Trenčianskeho hradu, upravené budú aj okruhy prehliadok a výška vstupného. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Kukučková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 

„Nové okná budú kopírovať tie súčasné, vyrobené sú z dubového dreva a dodávateľ na ne poskytuje päťročnú záruku,“ uviedla Lenka Heseková, poverená správou Trenčianskeho hradu. Na jeho charakteristickom vzhľade sa ani po výmene okien nič nezmení. Pôvodné okná sú poškodené predovšetkým vplyvmi počasia.

 

Výmena okien bude stáť takmer 50-tisíc eur. Súčasne počas najbližších dvoch týždňov premaľujú aj interiér Matúšovej veže. „Dominantou Trenčianskeho hradu – Matúšovou vežou prejde ročne viac ako stotisíc návštevníkov, čo sa prejavuje aj na stave stien, no najmä na schodištiach,“ vysvetlila správkyňa hradu. Pracovníci údržby steny odmastia, opravia a natrú vápenným náterom. O modernizáciu expozície vo veži sa v tom čase postarajú odborní pracovníci múzea.

 

Dočasné obmedzenia vynahradia návštevníkom viaceré rodinné podujatia. Napríklad v sobotu 14. októbra sa Trenčiansky hrad zmení na kráľovstvo svetlonosov. Návštevníci hradu si budú môcť z tekvíc vyrobiť vlastných svetlonosov, vyskúšať si umelecké vyrezávanie ovocia a zeleniny s profesionálkou v tomto odbore Oľgou Brecíkovou. Veľkým zážitkom bude možnosť vidieť upravenú prehliadkovú trasu vo svetle svetlonosov. Trenčiansky hrad bude v sobotu otvorený až do 20:00.

 

Trenčiansky hrad navštívilo v minulom roku rekordných 122-tisíc návštevníkov. Dominanta Považia ktorej správcom je Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), prekročila hranicu 100-tisíc návštevníkov prvýkrát v roku 2014, odvtedy návštevnosť len stúpa.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články