Na Spišskom hrade by mohol padnúť ďalší rekord v návštevnosti

Obrázok k článku

Do konca augusta navštívilo Spišský hrad 178-tisíc návštevníkov, čo je o tritisíc viac ako v rovnakom období vlani. Po minuloročnom rekorde, keď bránami hradu prešlo počas celej sezóny viac ako 209-tisíc návštevníkov, nárast ani neočakávali. „Samozrejme, potešilo to. Na konci júla sme zaznamenali o vyše 6 000 návštevníkov viac, august bol ale trošku slabší a čísla klesli, pretože počasie bolo veľmi zlé, najmä počas víkendov, keď k nám zvykne prichádzať najviac návštevníkov,“ informovala agentúru SITA Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči. Podľa jej slov to však vyzerá tak, že september na hrade bude tiež lepší ako minulý rok. Najnavštevovanejší hrad v roku 2016 otvorili v tomto roku koncom marca a letnú turistickú sezónu odštartoval začiatkom mája.

 

Najviac podľa Uharčekovej Pavúkovej upútal každoročný kultúrny festival s názvom Leto na hrade. „Tento rok sa nám osvedčili aj nočné prehliadky so živými sochami, práve tie boli asi najatraktívnejšie, ale aj divadelné piatky a vystúpenia počas víkendov,“ uviedla. Veľkú návštevnosť mali na hrade aj počas vyvrcholenia sezóny, 25. augusta, ktorým bola veľká nočná prehliadka so živými sochami.

 

Aj počas tohto leta dominovali medzi návštevníkmi Slováci, štandardné zloženie tvorili aj Poliaci, Česi a Maďari. „Tento rok sme si všimli veľký prílev návštevníkov hovoriacich hebrejsky, mali sme však aj návštevníkov z Turecka, či rusky hovoriacich,“ informovala pracovníčka Spišského múzea.

 

Spišský hrad ostáva otvorený minimálne do konca októbra, v septembri je verejnosti prístupný od 9:00 do 19:00, v októbri do 16:00. „Pokiaľ bude dobré počasie, teda pokiaľ nenasneží a poveternostné podmienky to dovolia, budeme mať otvorené možno aj celý november,“ vysvetlila Uharčeková Pavúková.

 

Spišský hrad je jedným z najrozsiahlejších stredovekých hradov Európy, vznikol na prelome 12. a 13. storočia. Od roku 1993 je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Minuloročná sezóna na Spišskom hrade lámala rekordy, po prvýkrát v histórii jeho návštevnosti sa podarilo prekročiť hranicu 200-tisíc ľudí.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články