Na sociálnej sieti sa dá hlasovať za najkrajšie obnovenú pamiatku

Obrázok k článku od zora.

Súťaž o najkrajšie obnovenú pamiatku vyhlásil aj tento rok Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Hlasovanie verejnosti spustil na svojom facebookovom profile Vaše SPP. Víťaz hlasovania získa už po piatykrát na slávnostnom vyhlásení cien Ministerstva kultúry SR Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017 sošku Like. Verejnosť môže vyberať svojho favorita z desiatich nominovaných pamiatok. Ich príbehy sú zverejnené na samostatnej webovej stránke http://pamiatkaroka.spp.sk/. Ako ďalej agentúru SITA v tlačovej správe informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta, všetci hlasujúci, ktorí od 14. do 28. novembra do polnoci odovzdajú svoj hlas ktorejkoľvek z nominovaných pamiatok, sú zaradení do žrebovania o dva pobyty v Banskej Štiavnici.

 

Súťaž na sociálnej sieti vznikla na podporu cien ministerstva kultúry Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Cieľom cien Fénix je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Víťazné pamiatky určí odborná komisia. Výtvarným symbolom a cenou pre víťazov je bronzová socha bájneho vtáka Fénixa a finančná odmena 8 300 eur od partnera súťaže, Nadácie SPP. Víťaznú pamiatku z facebookového hlasovania odmenia na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková s partnermi súťaže udelí štyri ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017 bez uvedenia poradia. Laureáti získajú osvedčenie o udelení a užívaní titulu Kultúrna pamiatka roka 2017 alebo Pamiatkové územie roka 2017, artefakt symbolizujúci bájneho vtáka Fénixa, finančnú odmenu a diplom. Soška bájneho vtáka Fénixa pochádza z dielne sochára Stanislava Mikuša a symbolizuje znovuzrodenia kultúrnej pamiatky alebo pamiatkového územia. Pamiatka, ktorá získa najviac hlasov od verejnosti, bude odmenená soškou Like od SPP.

 

Vlaňajšími víťazmi Fénixa sú Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku za komplexnú obnovu a reštaurovanie synagógy v Bardejove, Evanjelický zbor a. v. na Slovensku v Roštári za reštaurovanie oltára v evanjelickom kostole v Roštári, obec Nitrianska Blatnica za komplexnú obnovu a reštaurovanie Rotundy sv.Juraja a Miroslav Trnka za komplexnú obnovu a reštaurovanie meštianskeho domu v Trnave. V predchádzajúcom ročníku Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2016 získala sošku Like za najviac hlasov na sociálnej sieti Rímskokatolícka cirkev, farnosť Bystré za komplexnú obnovu a reštaurovanie sochárskej výzdoby oltára Korunovania Panny Márie z rímskokatolíckeho kostola sv. Urbana v obci Bystré so ziskom viac ako 2 000 hlasov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články