Na Silvestra dobyli zrúcaninu Brekovského hradu stredovekým delom

Združenie na záchranu Brekovského hradu pripravilo na silvestrovský deň pre svojich priaznivcov a milovníkov turistiky výstup na hrad. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ združenia Stanislav Macinský, zraz je o 12:00 pri kostole v dedine, odkiaľ sa pôjde spoločne na hradný vrch. Sprievod bude pri výstupe podporovať živá hudba. Ide o tretí ročník silvestrovského výstupu. Na zrúcaninu hradu sa bude aj strieľať z makety stredovekého dela petardami. Vlani sa na túru vydali aj rodiny s malými deťmi, najmenší účastník mal okolo dvoch rokov. Organizátori prišli v historických kostýmoch.

Pozvánka na hrad by mala vyprovokovať všetkých, ktorým sa nechce čakať na slávenie konca roka sedením pri televízore. „Ponúkame im prechádzku po čerstvom vzduchu, stretnutie so zaujímavými ľuďmi, môžu sa pokochať nádherným výhľadom na okolie. Máme ambíciu spraviť z týchto výstupov dlhoročnú tradíciu,“ uviedol Macinský.


Občianske združenie na záchranu Brekovského hradu vzniklo v roku 2005. Jeho hlavným cieľom je starostlivosť o hrad Brekov, konzervácia hradu, obnova niektorých jeho častí a záchrana kultúrnej pamiatky. V tomto roku sa združeniu za pomoci grantových programov, darcov i dobrovoľníkov podarilo realizovať viaceré dlhodobé projekty. Spevnili niektoré hradné múry, zorganizovali druhý ročník medzinárodného tábora IVW Brekov 2010, na ktorom sa zúčastnili dobrovoľníci z Južnej Kórey, Talianska, Francúzska, Belgicka a Ukrajiny. V novembri sa v Brekove uskutočnilo stretnutie, na ktorom členovia združenia na záchranu historických budov Zachráňme hrady prezentovali výsledky svojej činnosti za tento rok. Ešte vlani okolo chodníka na hrad začali sadiť duby, čím odštartovali projekt Aleja kráľa Mateja Korvína.


Hrad Brekov vybudovali na obchodnej ceste spájajúcej Poľsko s Uhorskom, čím nadobudol veľký význam. Preto čelil mnohým bojovým útokom. V roku 1684 ho vojská Imricha Tököliho zničili a ostali po ňom iba ruiny.


Obec Brekov má vyše 1 200 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1314. Hrad sa vypína popri hlavnej ceste na trase Humenné – Strážske.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Turniansky hrad

Hrad bol postavený na krasovom kopci, vybiehajúcom zo Zádielskej planiny, na trase historickej cesty vedúcej z Gemera na Spiš. Vznikol v polovici 13.storočia a budovanie jeho fortifikačného systému trvalo až do 16.storočia.

Markušovský hrad

Hrad bol rodovým sídlom významnej spišskej šľachtickej rodiny Mariášiovcov, ktorá ho vlastní dodnes. Najznámejší člen rodiny – dvoran kráľa Bela IV., Batyz – vymohol v roku 1284 u kráľa Ladislava IV. povolenie na výstavbu šľachtického hradu pre svojho mladšieho brata Mikuláša.

Hrad Plaveč

Ako opevnené strážne miesto, ovládajúce dôležitú cestnú križovatku musel vzniknúť už v 12. storočí. Prvá nepriama písomná zmienka o hrade je v listine kráľa Belu IV. z roku 1269.