Na rekonštrukciu mosta na Nitriansky hrad dá mesto 200-tisíc eur

Obrázok k článku

Mesto Nitra vyčlenilo na rekonštrukciu vstupného mosta na hrad 200-tisíc eur. Pôvodne v rozpočte na rok 2011 prostriedky na tento účel nenašlo, vyčlenilo ich až dodatočne rozpočtovým opatrením na zastupiteľstve 7. apríla. „Tým by bol urobený ďalší krok k tomu, aby sa začali práce na obnove mosta,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák pred časom deklaroval, že ak na rekonštrukciu neprispeje aj mesto a Nitriansky samosprávny kraj, biskupstvo k nej nepristúpi. Celková výška investície je 402 241 eur. Krajskí poslanci nevyčlenili na tento účel ani cent, biskupstvo požadovalo 130-tisíc eur. V rámci dotácií na záchranu kultúrnych pamiatok dostalo zatiaľ biskupstvo len 2 500 eur na úpravu gotickej priekopy, informoval hovorca župana Stanislav Katrinec.

Vstupný most na Nitriansky hrad má narušenú statiku, zrekonštruovať ho bude treba podľa historických technologických postupov pod dohľadom pamiatkarov. Poškodené časti, ktoré sú aj pod príjazdovou cestou do hradu, je potrebné premurovať a spevniť, rovnako aj bočné zábradlie. Riešiť sa bude aj problém vlhkosti múrov a dažďová kanalizácia. Mesto by zároveň malo na parkovisku pred vstupom do hradu vybudovať toalety pre verejnosť. Celý most sa nebude môcť odstaviť naraz, pretože to je jediný vstup do hradu. Sochy svätých, ktoré zdobili most v minulosti, sú už niekoľko rokov zreštaurované a osadia ich po oprave. Rekonštrukcii mosta budú predchádzať archeologické výskumy. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmluva o spolupráci medzi Mestom Nitra, biskupstvom, krajom a archeológmi

Zmluvu o partnerstve a spolupráci podpísalo počas Cyrilo-metodských slávností (2. – 6. júla 2008) Mesto Nitra, Biskupstvo Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav SAV v Nitre. Cieľom je zakotviť spoluprácu pri zvyšovaní atraktivity mesta pre cestovný ruch ako aj pri rekonštrukcii a sprístupňovaní historických a kultúrnych pamiatok. “Pokiaľ nepríde k partnerstvám a spájaniu sa, nemáme šancu na veľké investície do budúcnosti,” povedal primátor Jozef Dvonč.