Na rekonštrukciu historickej Reduty chce mesto Kežmarok získať takmer 374-tisíc eur

Obrázok k článku od zora.

Mesto Kežmarok by chcelo zrekonštruovať exteriér budovy Reduty zo 17. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Jej vnútorný dvor chce v budúcnosti otvoriť pre verejnosť a inštalovať tam expozíciu venovanú práve tejto pamiatke. O financie na projekt komplexnej rekonštrukcie budovy sa mesto uchádza v rámci programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Celkový rozpočet projektu predstavuje viac ako 393-tisíc eur, požadovaná dotácia je takmer 374-tisíc eur.

 

V rámci rekonštrukcie Reduty plánuje mesto obnoviť zastrešenie, fasádu, okná i dvere, ako aj vnútorný dvor. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania na Mestskom úrade v Kežmarku Marta Markočiová, interiér budovy bol zrekonštruovaný v roku 2017. „V súčasnosti využíva prvé podlažie budovy mestský úrad, sídli tam oddelenie projektov a verejného obstarávania. V druhej časti prvého podlažia je situované Centrum podpory regionálneho rozvoja. Na druhom poschodí sídli oddelenie komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja, a kinosála,“ uviedla.

 

Reduta bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1981, ide o pôvodne renesančnú budovu zo 17. storočia. „Klasicisticky upravená bola v rokoch 1818 a 1819. Ďalšie úpravy nasledovali v 70. až 80. rokoch 20. storočia a po roku 2000. Má dvoj- a trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je dvojpodlažná s podpivničením a nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii,“ priblížila Markočiová. Zároveň dodala, že na mieste súčasnej Reduty stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Thökölyovcov, na takzvaný panský dom. „V rokoch 1705 až 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera Vitraria. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na Redutu. Veža bola z budovy odstránená v roku 1846. Pri prestavbe bola Reduta spojená s meštianskym domom na Hlavnom námestí č. 3,“ dodala vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania v Kežmarku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede