Na Radničnom námestí ponúknu chlieb s masťou

Obrázok k článku

Odovzdávanie dožinkových vencov, prehliadku zvykov, výstavu hospodárskych zvierat aj ochutnávku regionálnych špecialít ponúkajú organizátori Dožinkových slávností, ktoré sa konajú v nedeľu 20. septembra

v Bardejove. Prezentujú sa regióny Šariš, Spiš a Zemplín. Na podujatí spolupracujú štyri mestá, zástupcovia kraja, pestovatelia poľnohospodárskych produktov, ktorým organizačne pomôže Hornošarišké osvetové stredisko v Bardejove.

 

Dožinkový sprievod s ôsmimi alegorickými vozmi sa pohne o 14:30 z Ulice Dolný rad, odkiaľ bude pokračovať po trase Sídlisko Družba, Sídlisko Obrancov mieru, cieľom je historické Radničné námestie. Od 15:30 tu bude program pokračovať kultúrnymi vystúpeniami. Návštevníkov prídu potešiť folklórne zoskupenia Raslavičan, Venček, Rozmarija a Lipovec. Z Ukrajiny pricestuje Ľudová hudba z Odesy.

 

Ako uviedla pre agentúru SITA Gabriela Balážová z organizačného tímu, pod oficiálnym názvom ochutnávka dožinkových jedál sa skrýva domáci chlieb s masťou, alebo priamo na námestí v kotlíku uvareným slivkovým lekvárom. Mladá generácia sa môže prísť poučiť, ako sa niekedy obsluhovala mláťačka. Deti potešia živé teliatka a ovečky.

 

Primátor Bardejova Boris Hanuščak uviedol, že bardejovské dožinky sú potvrdením, čo mozog a ruky vyprodukovali z pôdy na severovýchode Slovenska. Minulý rok oslovili len poľnohospodárske družstvá z okolia Bardejova, teraz sa pridali aj ďalšie okresy. V budúcom roku by chceli rozšíriť tento okruh ešte o ďalšie okresy a začať novú tradíciu dožinkových slávnosti v Bardejove.

 

Podujatie organizuje Hornošarišké osvetové stredisko v spolupráci s Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou v Bardejove, Prešovským samosprávnym krajom a mestami Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou a Poprad. Záštitu nad Dožinkovými slávnosťami prevzal predseda kraja Peter Chudík.

 

Foto: Ladislav Lukáč

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články