Na promenádu pod Hradom Devín sa zosunula časť hradného muriva, situácia okolo Hradu Devín je vážna, kamene však nepadajú

Obrázok k článku

Situácia okolo Hradu Devín v hlavnom meste SR Bratislave je vážna, nič sa však nestalo a žiadne kamene nepopadali. Pre agentúru SITA to dnes uviedol statik Vladimír Kohút s tým, že mimoriadnu situáciu treba okamžite riešiť. Ako dodal, Hrad Devín obnovujú a druhá etapa technického zabezpečenia je v najviac ohrozených častiach horného hradu. Nachádza sa tam aj objekt, pozostatok bývalého parkánu, ktorý pred dvoma rokmi klasifikovali ako havarijný stav. Vo štvrtok tam na lano zavesili Kohúta a keď bol blízko, zistil, že stav je havarijný a hrozí zosunutie veľkého objemu skál na cestu. Mimoriadna situácia bude podľa neho trvať dovtedy, kým budú dokumentovať stav objektu. Potom po konzultácii s pamiatkármi rozhodnú, čo bude ďalej, aby nebezpečenstvo odstránili.

 

Vo štvrtok 19. októbra vznikla mimoriadna udalosť na Slovanskom nábreží, na sútoku Dunaja a Moravy v Mestskej časti Bratislava – Devín. Spôsobilo ju zvetranie opravovaného hradného muriva, ktorý je na Devíne v časti nad sútokom riek Dunaja a Moravy. Na základe posúdenia mimoriadnej situácie Mestská časť Bratislava – Devín uzatvorí priestranstvo pod hradom mobilným hradením. 

 

Časť hradného muriva Hradu Devín sa včera zrútila a pre nebezpečenstvo ďalšieho zosunu uzavreli promenádu pod Hradom. K zosunu došlo včera približne o 9:30 na Slovanskom nábreží, na úrovni sútoku Dunaja a Moravy v bratislavskej mestskej časti Devín. Spôsobilo ho zvetranie opravovaného hradného muriva na Hrade. Frekventovanú časť dunajskej promenády až do odstránenia rizika zrútenia poškodeného muriva uzavreli. Verejnosť bude mestská časť Devín o ďalšom vývoji informovať. O vzniku mimoriadnej udalosti informovala agentúru SITA bratislavská mestská časť Devín. Starostka Devína Ľubica Kolková podrobne o zosuve hradného muriva informuje na webstránke Devína – http://www.devin.sk/

 

Na mieste sa včera stretli zástupcovia mestskej časti Bratislava – Devín a autorizovaný stavebný inžinier, ktorý kontroloval stav postihnutého muriva. Na stretnutí boli i zástupcovia Mestského múzea Bratislava, ktoré Hrad spravuje, taktiež zástupcovia organizácie Gib (Generálny investor Bratislavy) a zamestnanci okresného úradu z odboru krízového riadenia. Na základe posúdenia mimoriadnej situácie Mestská časť Bratislava – Devín uzatvorí priestranstvo pod hradom mobilným hradením, ktoré dodá stavebná firma vykonávajúca sanačné práce na hrade, informuje na webstránke Devína o mimoriadnej udalosti starostka Ľubica Kolková.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články