Na pomedzí maľby a grafiky

Druhú polovicu kultúrneho leta otvorí Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave výstavou obrazov Vojtecha Kolenčíka, ktorá potrvá od 2. augusta do 5. septembra 2004. Vojtech Kolenčík patrí k tým absolventom grafickej špeciálky Albína Brunovského, ktorých tvorba priniesla v priebehu osemdesiatych rokov minulého storočia nové výtvarné myslenie v grafike. Známe sú najmä jeho zadrôtované, akoby umlčané tváre i figúry, ktoré v dobe svojho vzniku jednoznačne vypovedali o obmedzovaní slobody tvorby i myslenia. Jeho diela boli preto v období socialistického realizmu „ideologicky“ odmietané.
Kolenčík sa svojím umeleckým štýlom hlásil k neokubizujúcej štylizácii, v ktorej dominovala analytická práca s figúrou, zdôrazňujúca ľudskú podstatu tvorby. Sústreďoval sa najmä na problémy farby. Mnohé jeho práce vlastne prestali byť grafikami, pretože serigrafie skombinoval s maliarskymi postupmi. Práca s farbou postupne prevážila a dnes Kolenčík viac maľuje.

Kolenčíkova súčasná tvorba sa pohybuje na rozhraní maľby a kresby, pričom výsledok pôsobí skôr obrazovo. Maľuje na malých i väčších nájdených doštičkách, ktoré sú jeho vnútornou citovou reakciou na dianie okolo nás. Jeho tvorba je vysoko emotívna a hlboko ľudsky precítená. Racionálne jadro jeho osobnosti uvoľnilo priestor spontaneite. Obraz spracúva akčným spôsobom gestickej maľby, pričom využíva princíp náhody a nečakaných efektov. Používa serigrafické farby, ktoré pôsobia svojou ostrou farebnosťou a zámerným disharmonickým ladením.

Vojtech Kolenčík sa narodil roku 1955 v Nitre. V rokoch 1974-1980 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave /prof. A. Brunovský/. V súčasnosti pôsobí ako docent na VŠVU v Bratislave. Venuje sa maľbe, kresbe, grafike, knižnej ilustrácii a grafickému dizajnu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.

Trizma pretavuje odkazy minulosti do skla.

Do tohtoročného programu bratislavského kultúrneho leta je v rámci výstavného projektu „Socha a objekt IX.“ zaradená aj výstava sochára Rastislava Trizmu, ktorá je od 24. júna sprístupnená v Galérii NOVA na Baštovej 2 v Bratislave. Výstava je predajná a potrvá do 1. augusta 2004.
R. Trizma sa ako všestranný výtvarník venuje sochárstvu, maľbe, grafike aj interiérovému dizajnu. Ako sochár je známy najmä svojimi bronzovými a drevenými plastikami. Aktuálna výstava v Galérii NOVA prezentuje umelcove najnovšie práce a je tak trochu prekvapením, pretože jej ťažiskom sú sklenené objekty.

Jozef Jankovič – sochy a objekty

Narodil sa roku 1937 v Bratislave. Študoval na VŠVU v Bratislave v sochárskom ateliéri prof. J. Kostku. Od roku 1990 pôsobí pedagogicky na VŠVU, od roku 1994 ako profesor. V rokoch 1990-94 bol jej rektorom. Za svoju tvorbu získal mnoho medzinárodných ocenení a vystavoval na desiatkach významných medzinárodných prehliadok.

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.