Na päťtisícročných múmiách našli najstaršie figurálne tetovania na svete

Obrázok k článku od zora.

Vedci objavili na dvoch päťtisíc rokov starých múmiách z Egypta najstaršie figurálne tetovania na svete. Sú nimi divý býk, paovca hrivnatá a esovité motívy, ktoré zdobia ostatky muža a ženy zo starovekého mesta Gebelein, ktoré má v zbierke Britské múzeum. Odborníci, ktorí múmie preskúmali pomocou počítačovej tomografie, rádiokarbónovej metódy datovania a skenovania infračerveným žiarením, o svojich nálezoch informovali v odbornom časopise Journal of Archaeological Science.

 

Muž a žena z Gebeleinu žili v období medzi rokmi 3351 a 3017 pred naším letopočtom, krátko pred zjednotením Egypta prvým faraónom, ktoré nastalo v roku 3100 pred naším letopočtom. Mužskú múmiu, ktorá patrí medzi najzachovalejšie na svete, archeológovia objavili pred zhruba 100 rokmi. Podľa výsledkov skorších výskumov mal ryšavé vlasy, 18 až 21 rokov a zomrel na bodnú ranu v chrbte, čo naznačuje, že ho zrejme zabili. Tetovania býka a paovce našli na jeho pravom ramene po infračervenom skenovaní a podľa odborníkov mohli predstavovať symboly moci a sily.

 

Na pravom ramene ženskej múmie objavili vedci sériu štyroch esovitých motívov. Tie by mohli predstavovať zahnuté palice, obušky či kliešte používané pri rituálnych tancoch.

 

Objav vyvrátil viacero teórií. Doteraz sa predpokladalo, že tetovania mohli mať len ženy. Podľa skorších odhadov sa tiež v Afrike začalo tetovať až tisíc rokov neskôr. “Práve teraz sme získali nové náhľady do životov týchto pozoruhodne zachovalých jedincov. Neuveriteľne, vo veku vyše päťtisíc rokov, posúvajú dôkazy o tetovaní v Afrike o milénium,” uviedol jeden z vedúcich výskumu a kurátor biologickej antropológie v Britskom múzeu Daniel Antoine.

 

Doteraz najstarším zachovalým príkladom tetovaní boli tie, ktoré objavili na alpskej múmii Ötzim, ktorý žil v období medzi 3370 až 3100 rokov pred naším letopočtom. Jeho tetovania sú však geometrické a pozostávajú z vodorovných a zvislých čiar.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli ženu a muža, ktorí asi žili v období trójskych vojen

Archeologický tím objavil v starovekom meste Trója telá ženy a muža, ktorí pravdepodobne zomreli v roku 1 200 pred naším letopočtom. Ak sa to potvrdí, dvojica žila v období, ktoré sa stalo legendárnym vďaka Homérovým opisom. Ako uviedol vedúci výkopových prác a profesor archeometrie na univerzite v Tübingene Ernst Pernicka, telá objavili v blízkosti obrannej línie mesta vybudovanej počas doby bronzovej.